Стефани Станчева
снимка: Twitter

Един от най-перспективните млади икономисти в света е с български произход. Родената в Кричим Стефани Станчева, която има и френско гражданство, вероятно ще е новият икономически съветник на президента Еманюел Макрон.

Станчева е професор от Харвард. Тя и други 24 световноизвестни икономисти ще са в екипа на Макрон, сред които трима нобелисти по икономика, министри на финансите и съветници на американския президент.

Нейната конкретна задача, като съветник на Макрон, ще е да подготви съвети за преодоляване на неравенството в обществото, пораждащо растящо недоволство и проблеми, олицетворени във Франция от появата на движението на жълтите жилетки.

Станчева е вече известно име във Франция, особено, след като в.“Монд“ я обяви миналата година за „най-добрият млад икономист“, включително защото публикациите ѝ предизвикват обществен дебат.

Тя е съветвала правителството в Париж, а сега трябва да отговори на задачата на държавния глава – „да се намерят нови икономически решения, още повече заради удара по икономиката от коронавируса“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук