Първото пленарно заседание за седмицата ще започне с дебати по предложението на малкия коалиционен партньор „Обединени патриоти” за промени в Закона за политическите партии, с което настояват максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно.

След като стана ясно, че заради грешка в изчисленията партиите са получавали много над 11 лева на глас, парламентът реши субсидията да стане 0 лева. Беше разрешено партиите да могат да получават външно финансиране.

Но при гласуването на бюджета за 2020г., след пълен хаос в залата (подробности за който може да прочетете ТУК) бе прието субсидията да е 8 лева на глас.

Сега „Обединени патриоти” предлагат връщане на старите членове от Закона за политическите партии – ще бъде позволено финансиране само от физически лица, услуги към партиите извършени с личен труд, лични дарения или предоставяне на помещения.

Новото предложение на патриотите е да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева – два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори.

Така само две политически формации биха били с намалена партийна субсидия – ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Едно от предложенията е да бъде въведен и максимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лева.

По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година.

Депутатите ще гласуват на първо четене и промени в Закона за опазване на околната среда. На задължителна Оценка за въздействие върху околната среда ще подлежат всички инвестиционни проекти за изгаряне на отпадъци до 100 тона на денонощие. На ОВОС ще подлежат и всички експериментални инсталации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук