Двама души сядат да пият кафе и единият подава плик на другия. Ако се замислим това е „бомбастичната новина“, която от няколко дни тресе политическия живот в България.

Как сядането в заведение стана новина?

На 19 май, съветникът на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бившият митничар Петко Петков сядат в популярно столично заведение. Разговарят, както понякога се случва, когато се срещат хора. В един момент обаче се случва немислимото – Петков става, взема хартиен плик и го подава на Узунов. Който, протяга ръка и взема този плик. След това се разотиват.

Почти месец по-късно…

На 12 юни медия, сдобила се със „скандалния“ запис, забележете – от камерите на заведението, в което са седели Узунов и Петков, го пуска с обичайните за някои издания анонс  „ШОК!УЖАС!СКАНДАЛ!“

От там нататък, позволилите си лукса да се видят на обществено място Узунов и Петков, са обвинени в какви ли не безобразия. От това, че Узунов е тайна връзка между Петков и президента Румен Радев, с цел намеса в политиката на служебното правителство до това, че съдържанието на плика е подкуп (не се уточнява за какво) и т.н.

В сценария се включва ГЕРБ

Тома Биков настоява да знае какво е имало в плика. Петко Петков вече е обяснил съдържанието на плика пред редица медии в опит да се защити – бутилка ром и пури, като подарък за лична услуга, направена му от съветника на президента. „Подаръците за личните приятели не се ли дават в началото на срещите?“, обаче настоява Биков ( на записа се вижда, че пликът е подаден след като двамата вече са седнали бел.ред.). Тъй като на това наистина е трудно да се даде разумен отговор, се стига до това президентът да коментира с кого си пият кафето подчинените му и нарича записа „ченгеджийски похват“. Което се оказва пророческо.

До тук смешното свършва и започва страшното

Много медии, логично не обърнаха особено внимание на „скандала“ преди няколко дни. Докато днес не се оказа, че записът от заведението не е бил предоставен на публикувалата медия, а е бил откраднат от група мъже, представили се за полицаи от шесто районно управление.

Собственикът за заведението, в което са се видели Узунов и Петков, Георги Илиев обясни, че му се е обадил човек, който му се е представил за полицай и му е казал, че в заведението, има заподозрени за кражба на кола. Собственикът се обадил на управителя и му дал указания да предостави записите на „полицаите“, което за тях не било необичайна практика тъй като редовно имали проблеми с джебчии. По този начин, когато крадците влезли в заведението им е даден пълен достъп и те са свалили записите на спокойствие. Илиев казва, че се е подвел и, че Петко Петков е редовен клиент в заведението. Интересното в случая е, че камерите са записали и идването на „полицаите“, което все пак дава някаква надежда за това да се разбере кои са.

Къде живеем?

Че това, почти сигурно са мръсни номера, свързани с предизборната кампания е ясно. Че всички морални правила, доколкото изобщо ги е имало, са прекрачени – също.

Най-страшното, обаче е какво усещане за безнаказаност имат определена група хора в България. С цел да се домогне до тези записи, някой си е позволил да се представи за полицейски служител, за което в повечето нормални държави могат да те хвърлят в затвора и без да те питат как се казваш. След това е нахълтал в частна собственост и е откраднал, защото това е думата, записите. След това ги е предоставил за публично разпространение. Смятате ли, че този човек се бои от българското правосъдие? Или е  убеден, че може да извърши няколко сериозно наказуеми престъпления и вечерта да седне спокойно пред телевизора.

Как ще завърши всичко?

Това е основният въпрос. В началото случката беше подценена от сериозните медиите, заради клюкарския си характер. Но след последните разкрития е важно случилото се да бъде разследвано и виновните да бъдат намерени и наказани. За да може да престанем да живеем с усещането, че навсякъде и по всяко време „ненаказуемите“ могат да правят каквото поискат с живота на всеки от нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!