протести в София

Освен протестиращи по време на протестите през изминалото лято незаконно са били подслушвани и журналисти. Това съобщи лидерът на гражданското движение БОЕЦ Георги Георгиев във „Фейсбук“.

Той публикува документи, в които са посочени имената и телефонните номера на Весела Сетова от „Франс Прес“, Николай Дойчинов от АФП, Димитър Стоянов от „Биволъ“, Люба Кулезич и Мирослав Митков от „Евроком“, както и репортер от сайта fakti.bg, споменат само с малкото му име – Петър.

Според публикацията следенето им е ставало в рамките на дело, образувано от прокуратурата по чл. 95 от НК – за опит за насилствена смяна на властта, бунт и преврат. Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че има такова дело.

По същото производство е следен и самият Георгиев, става ясно от публикувания документ. Цитиран е негов разговор с Кулезич, в който се обсъжда акция на БОЕЦ по трасето на тръбата на „Турски поток“ през миналия октомври. Самият Георгиев е описан като „активен участник в протестните действия“.

 „Извършеното от мен престъпление е, че отстояваме конституционното си право на свободно иразяване и протест. При диктатурата на мафията правата се превръщат в престъпления. Подслушван съм по искане на Специализираната прокуратура (шпицкомандата на Гешев и мафията), а разрешенията са издадени от специализирания наказателен съд – бухалката на мафията, пише той.

По думите му във всяка една правова, демократична и нормална държава, след подобен скандал главният прокурор и подчинените му, „организирали тази гавра, вече биха били обвиняеми, а тези институции – СП и СНС незабавно закрити.

Това е поредният слуай за следене и подслушване. Преди две седмици адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян показаха справки с десетки номера, за които спецсъдът е разрешил подслушване.

Според тях между следените има и политици от БСП. От документите стана ясно, че един от подслушваните е Тихомир Василев, също активен участник в протестите и активист на партията на Мая Манолова – „Изправи се“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!