Снимка: https://www.icgb.eu//колаж: Дебати БГ

Интерконекторът с Гърция беше нарочно забавен. Целта беше една – да се случи след „Турски поток“. Това коментира енергийният експерт Васко Начев специално за ДЕБАТИ.БГ.

Припомняме, че вчера официално стана ясно, че се предвижа поредното забавяне на срока за изпълнение на проекта – следващият обявен е юли 2021-ва.

От тези 11 години, в които 5 или 6 беше направено нищо. Едва през 2015 се започна. С много перипетии. Кой откъдето се покажеше и имаше някаква потенциална възможност да пречи, го правеше. С една единствена цел и това трябва да бъде ясно. Накрая тази цел се осъществи.

По думите му, ако интерконекторът е бил готов преди „Турски поток“, тогава интересът към него е щял да бъде огромен.

Щяха да се появят много играчи на пазара и биха участвали. Говорим за целия регион, не само за България. Затова всячески се пречеше да не се случи. Може да видим на входа и на изхода на Турски поток кой седи. Сега нещата са блокирани. Този газ дори да влезе по интерконектора, той няма накъде да отиде.

Освен политическите причини, Начев открои и техническите, които се усложняват допълнително заради редица фактори. Според него това поражда сериозно съмнение, че и следващият краен срок няма да бъде спазен.

В последно време на цялата „немотия”, самата компания, избрана за изпълнител, се оказа не с такива възможности, каквито би трябвало да има компания за подобен проект. Затова бяха сменени и всичките подизпълнители. Като добавим и ковид-кризата, при която в Гърция мерките бяха доста по-строги, отколкото в България. Оттам дойде допълнителното забавяне. Последно е обявено 1-ви юли догодина, но имам сериозни притеснения, защото предстои строежът на един от най-важните участъци от проекта – под язовир „Студен кладенец“.

Свирен ли е „мачът“ с този проект; верни ли са заключенията на новия енергиен министър по казуса с БЕХ и дълговата спирала там; дошло ли е времето за закриването на ТЕЦ Марица Изток 2 и ще успеем ли да се възползваме максимално добре от европейските средства за „зелена“ енергия – цялото интервю четете ТУК

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!