Нито един ръководител на компания, получател на най-големи кредити от Българската банка за развитие (ББР), не се яви на насрочената за днес среща със служебния министър на икономиката Кирил Петков. Това стана ясно на брифинг даден от служебния икономически министър.

От осемте поканени фирми, с изключение на две – „Благоевград БТ“ и „Транспект“, са изпратили писмен отговор до него с причини за отсъствието си. В тях, те твърдят, че изплащат съвестно получените от ББР кредити.

По-рано министърът обяви, че от ръководството на ББР му е отказана информация за лихвите и обезпеченията по тези кредити и се надява да я получи именно от получателите им.

Но и те, както и ръководството на банката, видимо нямат никакво желание да стане публично достояние при какви условия са получили стотици милиони от парите на данъкоплатците.

След този отказ от среща с Петков на кредитополучателите, случаят добива все по-скандални измерения.

Припомняме, че вчера Кирил Петков покани за разговор тримата членове на надзора на ББР, но на срещата дойде само неговият председател Стамен Янев, който е в банката най-отскоро.

„Щастлив съм като принципал, че въпреки критиките за кредитирането на големите компании от ББР, поне първата индикация е, че кредитите се обслужват. Остава въпросът, дали това е най-доброто харчене на 1 млрд. лева държавни пари. Получаваме интересни сигнали за малки предприятия, които не са имали достъп до кредити от ББР.“ каза още Петков.

„Министерството е отворено за всички тях. Ако имат въпроси и проблеми с ББР във връзка с кредитирането на малки и средни предприятия, ние ще искаме да имаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средни предприятия“, гарантира той.

Кирил Петков представи сигнал, в който се твърди, че ББР финансира само предварително определени кандидати.

„Този тип сигнали за нас са много ценни, защото искаме тази банка да продължи да работи за малките и средни предприятия“, подчерта Кирил Петков.

Той припомни, че решението ББР да не може да отпуска повече от 5 млн.лв. кредити е взето точно, за да може банката да върши това, за което е създадена – да финансира малкия и среден бизнес.

„Транспект” АД отговори на Петков чрез отворено писмо

Няма начин да ни въвлечете във Вашите политически манипулации. Срещайте се,  разговаряйте и се записвайте във Вашите комедийни скечове, с когото намерите за добре, ние не сме Вашите актьори!”.

Това написа в отворено писмо до служебния министър на икономиката Кирил Петков Георги Атанасов, изпълнителен директор на „Транспект” АД. Това е една от 8-те големи кредитополучатели от Българската банка за развитие, които бяха поканени на среща от служебния министър. Освен това „Транспект” АД е и една от двете фирми, които не изпратиха писмо с отговори на въпросите на Петков.

„Исканият от вас разговор е с единствена цел да бъде ползван като индулгенция за направеното от вас внушение, чрез разкриване на банкова тайна, че няколко дружества, сред които и нашето, са злоупотребили с обществен ресурс, отсича Георги Атанасов.”, пише още Атанасов.

В писмото той изразява разочарованието си от липсата на адекватна финансова подкрепа в условията на пандемията, както и третирането им като престъпници за това, че са взели кредит за развитието на своята фирма.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук