И в първия ден на новата година премиерът Бойко Борисов тръгна на обиколка в страната. Часове след като президентът на Сърбия Александър Вучич обяви официално пускането на „Балкански поток“ към Сърбия Борисов се похвали, че от България вече  получава природен газ от Азербайджан.

Българският премиер организира демонстративно посрещане на азерските газови доставки през гръцката газова връзка при Кулата. Борисов заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на финансите Кирил Ананиев и посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова инспектира изграждането на интерконекторната връзка между България и Гърция, през която ще преминава азерски газ.

Изграждането на интерконектора се бави вече 12 години, за сметка на изграждането на „Балкански поток“, който стана готов за една година. По думите на Борисов лятото газовата връзка с Гърция ще бъде готова.

Азерският газ

България подписа договор с Азербайджан за внос на 1 милиард куб.м. газ годишно, което е около 1/3 от нуждите на вътрешния пазар. Премиерът анонсира, че ще говори с азерския президент Илхам Алиев за увеличение на количествата до 1.2 млрд. куб. м., когато бъде построен интерконекторът България-Гърция. Тъй като газовата връзка все още не е готова Борисов обясни, че до началото на октомври  природния газ от Азербайджан ще се  получава през временна възможна точка на доставка – „Кулата“, която свързва Трансадриатическия газопровод с гръцката газопреносна система.

Въпреки че интероконектора още не е готов Борисов заяви, че от днес в България има пълна диверсификация, заяви Борисов.

„Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред“, каза премиерът.

Доставката на газ от Азербайджан ще доведе до възможно понижение на цената за януари, отбеляза изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който също присъства  на инспекцията.

Сагата с газовата връзка с Гърция продължава повече от десетилетие

Проектът за Междусистемна газова връзка Гърция – България започва още през 2009-а. Той е един от водещите в инициативата CESEC (Централно и югоизточно европейско свързване на газ) и част от стратегията за по-голяма интеграция на пазарите на газ, която включва проекти за взаимосвързаност България – Гърция, България – Румъния, Румъния – Унгария.

Финансира се 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ). 149 млн. евро е осигурено от българска страна – допълнителен грант 39 млн евро от Европейските структурни и инвестиционни фондове и 110 млн евро държавна гаранция от общ размер на инвестицията от 240 млн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!