Министерство на външните работи (МВнР)

На изборите през април зад граница ще се гласува в 737 секции в 61 държави. Министерството на външните работи (МВнР) публикува адресите на избирателните секции, както и избирателните списъци за гласуване извън страната за парламентарните избори на 2 април 2023 г. на сайта си.

Списъците и адресите на секциите се намират в секция „Избори за Народно събрание на 2 април 2023 г.“, на интернет страницата на ведомството.

Избирателните списъци са достъпни и през интернет страниците на дипломатическите и консулските представителства на България в съответната държава.

Република България няма дипломатическо или консулско представителство в Манама, Кралство Бахрейн. С грама, от посолството в Рияд, Кралство Саудитска Арабия посолството информира, че към днешна дата в Кралство Бахрейн няма акредитиран извънреден и пълномощен посланик, като не е стартирана процедура по този въпрос, се посочва в друго писмо от Министерството на външните работи (МВнР), изпратено по-рано този месец, до ЦИК.

За да бъде поискано съгласие за разкриване на избирателна секция в Кралство Бахрейн, следва да са изпълнени две условия – Република България да има дипломатически отношения и да е назначила акредитиран посланик за него. Предвид липсата на назначен акредитиран посланик за Кралство Бахрейн, не е искано съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 2 април 2023 г. , се посочва още в писмото на МВнР до ЦИК.

На 21 март ЦИК съобщи, че е получено разрешение за разкриване на секции извън дипломатическите и консулските представителства на страната ни от държавите, от които се чакаше такова.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук