Росен Плевнелиев.

Всеки, който се заиграе с Радев – ретроградна сила, обслужваща руския политически интерес да бутне това правителство, ще плати много тежка политическа цена, предупреди Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) пред bТВ.

Основният фактор да го има това правителство е Румен Радев. Знаейки на какво е способен той, мисля, че евроатлантическите партии у нас ще подкрепят това правителство до президентските избори през 2026 година“, посочи той. Според него България ще влезе в еврозоната именно с това правителство.

Плевнелиев коментира недвусмислено и проблема с отложения ремонт на спецслужбите, покрай който се разиграва драмата с руските попове-шпиони и експулсирането им.

Мисля, че реформата в службите е належаща. Съжалявам много, че няма единство между проевропейските партии, които поприкрепят кабинета „Денков-Габриел“, каза той по повод обявеното от ГЕРБ и ДПС забавяне на реформите „за след войната в Украйна. „Правил съм такава реформа, постигал съм пълен консенсус. Сигурен съм, че той е възможен. Самият аз ще упражнявам натиск с всички възможно канали“, подчерта Плевнелиев.

Работата на нашите служби е доста спорна. И аз искам оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев след всичко, което е направил. Мотивите ми са: политизация на работата на тази институция и недостатъчна ефективност“, каза ясно Росен Плевнелиев.

„Делян Пеевски си връща на всички, които го хулиха денонощно, като завзе ролята на говорител на ДПС. Това е негово право“, обясни Плевнелиев активността на депутата Пеевски напоследък, включително и в реформате на службите.

„В този момент ДПС трябва да бъдат необходимият партньор. Докато се правят тези тежки реформи, свързани с историческата цел България да влезе в еврозоната и в Шенген, ДПС ще имат право да говорят по която си искат тема“, коментира той.

По негова информация нашите служби наистина са научили от македонските за делата на руските попове в софийската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, където гръмна шпионският скандал.

„Мен повече ме притеснява, че БЦП мълчи, което е недопустимо“, категоричен бе Плевнелиев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук