коронавирус

Ветеринарният препарат ивермектин, използван като лекарство срещу краста,  е опасен за човека, предупредиха във вторник от Българския ветеринарен съюз (БВС) във връзка със сигналите за повишеното търсене и изкупуване на лекарството, за което преди дни беше изказано мнение, че е сред медикаментите, които се изследват като потенциално лечение за COVID-19.

Ветеринарите подчертават, че ивермектинът е силно токсичен и лесно може да се предозира, а неправилната му масова употреба може да доведе до тежки последици и смърт при хората. Засиленият интерес към това лекарство е породен от предположение на проф. д-р Иво Петров в Сутрешния блок на БНТ, че този препарат, който се използва за краста, дава надежди за лечение на COVID-19. Той обаче не го препоръча, а просто съобщи, че това е едно от лекарствата в търсенето на учените на решение.

Българският Ветеринарен Съюз е изключително притеснен от множеството сигнали за масово търсене на ивермектин по клиники и складове за ветеринаромедицински продукти, съобщава БНТ. Той е силно токсичен препарат и много лесно може да се предозира.

„Категорични сме, че едно лекарство, преди да бъде пуснато за употреба от даден вид-човек или животно, бива тествано многократно и едва след това биват определяни неговите показания, противопоказания и дози“, заявават от БВС.

На редовния брифинг в МС днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски заяви, че в Австралия в момента изследват ефекта на това лекарство. Проучванията обаче са в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вируса. Генералът посочи, че проучването е в много начален етап и добави, че лекарството е много масово и България може да го произвежда в „много големи количества“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук