Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие

Българската банка за развитие (ББР) е една от първите в Европа, която реагира със собствена програма в подкрепа на бизнеса. В условията на криза банката получи заслуженото внимание от гледна точка на нейната важност. През годините тя не беше много популярна за обществото, заяви на брифинг Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

„За съжаление, заради Ковид-19 Банките за развитие като нашата в цяла Европа и по света стават особено важни като инструмент на правителствата за извършване на икономическа политика и за подпомагане бизнеса и гражданите в кризата“ – каза той.

Мавродиев заяви, че са предприети конкретни мерки за подкрепа на малкия и средния бизнес в България. Става въпрос за работещи решения по отношение на фирмите, засегнати от извънредното положение

Банката пусна от тази сутрин самостоятелна програма, която е извън 700-те милиона лева, гласувани преди дни от правителството.

„Ние сме договорили над 1,7 млрд.евро от международни банки, между които Китайската, Корейската и Японската банка за развитие, Европейската инвестиционна банка – наш основен партньор“, обясни Мавродиев.

С тази програма ББР ще кредитира микропредприятия и компании, които да запазят дейността и работните места. Програмата ще се реализира през дъщерната компания на ББР – микрофинансиращата иннституция „Джобс“. Ще се отпускат кредитни линии и за оборотни средства с максимален размер до 48 800 лева с до две години гратисен период. Срокът за погасяването на оборотните кредити ще бъде 36 месеца, а на кредитните линии до 60 месеца. Подаването на искането за кредит ще става по електронен път на официалната интернет страница на банката и на „Джобс“. Тази програма е подкрепена от Европейската инвестиционна банка, съобщи Мавродиев.

Главният изпълнителен директор заяви, че непрекъснато се появяват всякакви фалшиви и популистки новини срещу политиката на ББР, чиято цел е да бъде атакувано правителството. Банката ще прави единствено банкови гаранции и няма да раздава кредити, това ще го правят търговските банки, уточни още Мавродиев.

„Българските банки са добре капитализирани, работят прозрачно и това е оценено в Европа“

Изпълнителният директор на ББР Николай Димитров съобщи, че до края на седмицата ще бъдат сключени договорите с търговските банки за отпускане на кредити с физически лица. Те ще могат да кандидатстват най-късно до две седмици.

„Целта е да структурираме продукт, който ще работи и ще постигне максимална ефективност и мултипликационен ефект“.

По програмата за физическите лица сме в по-напреднала фаза, тъй като по програмата за юридическите минаваме през нотификационен етап от Европейската комисия. До края на деня ще приключи пазарният тест и до края на седмицата се надявам да сключим споразумението с търговските банки по мандата за 200 млн.лева с физически лица, обясни Димитров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук