македонският език

На проведеното първо заседание на българско-македонската работна група за икономика, търговия и иновации беше договорено създаването на механизъм срещу дискриминацията на инвеститорите.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който оглави българската делегация, заяви, че механизмът е прост и премахва бариерите.

„Настояваме да няма спекулации, на най-високо икономическо ниво да се заяви, ако някоя от страните има оплаквания, че е дискриминирана. Това да бъде чуто на най-високо ниво, за да се реагира по възможно най-бързия начин. Ако една българска компания иска да инвестира, а ѝ се бави разрешителното за строеж, това веднага да бъде съобщено на най-високо ниво и да започне да се решава проблемът. При най-малкото съмнение за дискриминация и неравнопоставено третиране от страна на централната власт, да се даде сигнал, който да бъде проследен на най-високо политическо ниво, което би било гаранция за бъдещата успешна работа“, подчерта министърът.

Министърът на финансите на РС Македония Фатмир Бесими сподели, че идеята има за цел премахването на дискриминацията и подаване на сигнал на най-високо политическо ниво, ако инвеститор има проблеми с бюрокрацията, процедурите.

„Практиката показва, че не всичко в документите се изпълнява. Ако подобни възможни проблеми се прехвърлят по-бързо на най-високо ниво, тогава реакцията за отстраняването им ще бъде по-бърза“, каза Бесими.

Даниел Лорер подчерта, че заедно с македонския си колега са единодушни, че двете държави трябва да си помагат за постигането на необходимия икономически растеж.

Той помоли за разбиране и търпение от страна на обществеността, подчертавайки, че позицията на бизнесът е от изключително значение.

„Разбираме нетърпението, но е важно процесите да се движат заедно. Дайте ни още време да чуем и бизнеса, за да имат програмите максимален ефект. За нас е важно да чуем бизнеса, който най-добре знае какво е състоянието от двете страни на границата“, подчерта българският министър.

По време на срещата двете делегации са обсъждали конкретни проекти в областта на земеделието, стартъп индустрията, финансовите инструменти, европейските фондове, икономическото развитие и подобряването на стандарта на живот. Имало е обмяна на опит на институционално ниво – между банките за развитие, фондовете за иновации, агенциите в подкрепа на бизнеса и инвестициите и др.

Днес следобед предстои среща на работната група със стопанските камари, които се очаква да представят своите виждания и предложения за развитието на бизнес сътрудничеството между България и РС Македония.

Бизнесът има важна роля в този процес. Идеята е да се провеждат не само срещи между администрацията, но да се правят неща, които са пряко свързани с реалната икономическа активност на пазара, заяви македонският министър на финансите Фатмир Бесими.

Относно интересът на България да инвестира в железопътна инфраструктура, Даниел Лорер отговори, че София вече е заявила колко са важни за нея самолетните, железопътните и шосейните връзки със Северна Македония и общото икономическо развитие.

Бесими заяви, че конкретните проекти в областта на жп връзките и транспорта ще бъдат обсъдени от работната група по инфраструктурата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук