проф. Асен Балтов

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Това заяви пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов само ден след като здравните власти обявиха официално, че разпространението на COVID-19 у нас и натискът върху болниците са под контрол.

За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Все повече деца са настанени в „Пирогов“

Асен Балтов добави, че в „Пирогов“ има настанени 11 деца с COVID-19, съобщи Балтов. Децата са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици.

Днес на планирана среща при здравния министър и директори на столични болници, Балтов ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София. Около 10% от общия брой на хоспитализираните се предвижда да бъдат запазени като реанимационни легла.

В момента в „Пирогов“ са отделени 400 легла за тежки и средно тежки случаи на пациенти с COVID-19 и 48 за реанимационни дейности.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“.

Ситуцията – под контрол

Само ден по-рано здравните власти увериха, че ситуацията с разпространението и лечението от коронавирус е „под контрол“. Това стана на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб (НОЩ).

„Разкриваме допълнителни легла, преструктурираме болниците, така че да могат да отговарят на повишеното търсене в съответната област“, допълни здравният министър.

Беше докладвано и че България разполага с всички необходими медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти. Продължават доставките на ваксини, чието общо количество за март е 480 000.

В хода на съвещанието премиерът разпореди на здравните власти да създадат подходяща организацията в системата. По думите му всеки пациент трябва да получи адекватно и навременно лечение, независимо от диагнозата му.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук