Баневи
на снимката: Николай и Евгения Баневи

Николай и Евгения Баневи обжалват пред Апелативния специализиран съд мярката си за неотклонение.

Двамата са в ареста с мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Те бяха екстрадирани от Франция на 6 декември.

Наказателната отговорност на Николай Банев и Евгения Банева се ангажира за 7 престъпления от общ характер.

Според прокуратурата от 2005 г. до задържането им в Ница Баневи източили четири предприятия, укрили десетки милиони данъци и изпрали повече от 1 млрд. лв.

В сряда майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение.

77-годишната жена ще отговаря за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари.

Мария Банева остава на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.

През есента на 2016 милионерът Николай Банев се включи в кандидатпрезидентската надпревара, през учредения от него Евразийски клуб и се обяви за излизането на България от ЕС. Той обясни интереса си към управлението на държавата с думите: „Бизнесмените у нас са принудени да се включат в политиката, за да спасят себе си и имуществото си от геноцида на властта“. Съпругата му Евгения Банева пък беше кандидат за евродепутат през 2014 , тя беше издигната от инициативен комитет, но не успя да стигне до Брюксел.

Банев е част от арестуваните напоследък участници в криминалната икономика на България след 10 ноември 1989. Проблемът е, че на него и редица бизнесмени на прехода, завоювали си прозвището „олигарси“, им е било позволено да станат такива. По всяка вероятност ще има дълъг съдебен процес и зрелищен сблъсък между прокуратурата, съда и адвокатите на семейството.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук