Евгения и Николай Баневи
на снимката: Евгения и Николай Баневи

Връщането на Евгения и Николай Баневи ще бъде осъществено на 6 декември. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия, ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане. Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването, подчерта още главният прокурор.

Припомняме, че на 21 ноември френски съд реши Николай и Евгения Баневи да бъдат върнати в България. Двамата обвиняеми за престъпления в България решиха да не обжалват решението на съда пред по-висока инстанция, което означава, че окончателно ще бъдат върнати у нас.

Семейство Баневи беше задържано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод „Полимери“, укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

За Димитър Желязков – Митьо Очите, Цацаров каза, че решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента то е за подпис при министъра на правосъдието на Турция.

За нас е важно, че турската държава ще изпълни ангажиментите си по екстрадиционната система, добави още главният прокурор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!