Боил Банов
на снимката: министърът на културата Боил Банов

Одит на Сметната палата установи, че културното ведомство не се справя с опазването на ценните сгради. Министърът на културата Боил Банов призна, че въпросът със сградите паметници на културата е изключително сериозен, но основният проблем е, че те са частна собственост.

„От началото на моят мандат проблемите със сградите търсят решението си всеки ден. Когато нещо е изоставено половин век, не може да бъде оправено за 5 дни. Има безхаберие и безстопанственост. Огромна част от тези архитектурни паметници се намират в ръцете на частни собственици. Те трябва да бъдат мотивирани да оправят своите сгради. Това е сложен процес. Ние сме тези, които ги провокираме да правят съответните необходими ремонти, но собственикът е този, който трябва да вземе решение да ремонтира собствеността си”, каза по Нова тв министърът Боил Банов.

Според него Министерството на културата се стреми много стриктно да спазва закона.

„Трябва да има съвместна работа на държавата с общините. Опитваме се да направим модерно хранилище, в което да бъде събран целият архив за състоянието на сградите. Заедно с дигитализацията това ще реши много проблеми“, смята Банов.

По думите му ипотекирането и обновяването на сградите паметници на културата е възможно и в момента. „Очакваме законопроектът на общините. Те знаят какви са стъпките, които са необходими. Ние ще ги подкрепим”, каза още Банов.

Проблемът с ипотекирането на архитектурните сгради коментира и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

„В София има над 800 сгради паметници на културата. Самият факт, че нито министерството, нито някоя община е успяла някога да приложи закона говори много. Събрахме сериозна група от общински съветници, външни експерти, и сме изработили много по-лесен за прилагане механизъм. Вече сме го предложили на колегите от Националното сдружение на общините и на депутатите от комисията по култура. Това ще позволи, когато има случаи на недобросъвестни собственици да се преминава към извършване на ремонтни дейности”, заяви Тодор Чобанов

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук