Мишел Барние
на снимката: Главният преговарящ от името на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние

Ако Великобритания се придържа към договорената сделка, Евросъюзът е готов да ѝ предложи „безпрецедентно партньорство“, каза преговарящия от името на Брюксел по Брекзит Мишел Барние.

Британският премиер Тереза Мей се срещна с лидерите на ЕС в Брюксел в неделя за договаряне на условията по напускането на блока, което великобритания ще извърши на 29 март. Мей все още се опитва да убеди парламента в Лондон да подкрепи сключената сделка.

Някои среди в Лондон все още се надяват на договаряне на по-добри търговски споразумения, подобни или подобрения на договорите между Брюксел и Канада, Швейцария и Норвегия.

Но Барние влезе в тона, вече въведен от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и самата Мей на срещата в неделя, казвайки:“Сделката върху масата е единствената, възможно най-добрата.“

Вчместо да предоговарят споразумението за развод, каза Барние, Великобритания и Евросъюзът трябва сега да се фокусират върху изграждането на амбициозни бъдещи отношения, които може да бъдат близки или по-добри от обикновен пакт за свободна търговия.

Обръщайки се към Европарламента, Барние каза, че бъдещите отношения ще

включват „стоки, услуги, цифрова икономика, движение на гражданите, транспорт, обществени поръчки, енергия, сигурност и очевидно за стабилността на нашия континент – външна политика“.

„Партньорството с Обединеното кралство няма да има прецедент по отношение на обхвата и броя на темите за сътрудничество“, докато се спазва договорената политическа декларация за бъдещи връзки, направи уговорката Барние.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!