Лозан Панов
на снимката: Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов нареди проверка на Апелативния специализиран съд заради продължително задържане в ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместниката й Биляна Петрова.

До този момент два пъти първоинстанционният съд решаваше жените да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние. Малко след това обаче апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

Например, на 16 ноември съдия Иво Хинов реши Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста.

Той се мотивира с медицинската експертиза, показваща, че двете са в лошо състояние, което се отразява на възможностите им да организират защитата си.

Часове след това прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд се произнесе светкавично и спря съдебното постановление.

Втората инстанция се аргументира, че не са изпратени всички документи от първата инстанция. Двете съдилища са в една сграда.

Резултатът е, че двете обвиняеми бяха върнати в килиите същата вечер. Те са в ареста вече седем месеца, след като бяха показно арестувани в центъра на София през април.

Сега проверката на Апелативния спецсъд ще бъде извършена от комисия от върховни съдии.

Те трябва да установят как се администрират мерките за неотклонение, спазват ли се сроковете за произнасяне, как се избират съдията-докладчик и членовете на съдебните състави и други.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова многократно искаха да бъдат освободени от ареста с твърдения за нечовешките условия в килиите и дискриминационно отношение към тях.

Във вторник Министерството на правосъдието обяви, че килиите отговарят на всички европейски норми. Иванчева обаче изпрати писмо, в което каза, че всички отговорни институции лъжат за условията, в които ги държат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!