нинджа

Японски изследователи откриха рядка, датираща отпреди векове, клетва на нинджите, с която те дават обет никога да не разкриват тайните на своите умения за шпионаж и саботажи – в противен случай върху тях ще се стоварят наказания от боговете.

Написана калиграфски, клетвата съдържа шест обещания и е подписана преди 300 години от Иносуке Кизу. Той е нинджа от клан в Ига, разположен в планините град в близост до древната имперска столица Киото.

Изразявайки благодарност към своя наставник за обучението в „нинджицу“ или „изкуството на нинджа“, Кизу обещава, че никога няма да предаде знанието – дори на децата си или братята си – и никога няма да го използва, за да открадне, освен ако не бъде наредено.

В своята клетва нинджата признава, че ако той наруши дори и с малко обещанията, той ще бъде наказан от „големи и малки богове в повече от 60 провинции в Япония“.

Редкият документ показва колко строго нинджите са пазили уменията и техниките си в тайна, каза Йошики Такао, доцент в държавния изследователски център по въпросите на нинджа на университета Мие.

„Крадците и нинджите правят едно и също – да се промъкнат в къщите на други хора – но нинджите високо ценят морала – каза Такао – Нинджите са били „държавни служители“ според днешните разбирания, като предоставят услугите си в сферите на сигурността и събирането на информация.“

Също така от интерес за учените беше обетът в клетвата да съобщи на своите началници за каквито и да било нови умения, инструменти или огнестрелни оръжия, които не присъстват в „Бансеншукай“ – таен текст от XVII век, смятан по-скоро за енциклопедия на нинджа.

Кизу отбелязва, че може да покаже само три глави от „Бансеншукай“ на най-високопоставените самураи, които наемат нинджи, и се е заклел да не разкрива съдържанието на книгата в други писания. Това събуди интерес у учените, защото „това показва, че „Банесеншукай“ всъщност се използва като учебник, казва Такао.

Съдържанието на книгата, състояща се от много томове, е известно на обществеността, но много традиции на нинджите остават скрити, тъй като важни тайни са предавани само от уста на уста.

Клетвата е била сред 130 стари документа, оставени на университета от 16-ия глава на семейство Kизу.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!