Мишел Барние, Брекзит, преходен период
на снимката: главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС с Обединеното кралство Мишел Барние подчерта днес, че Великобритания трябва да приеме стандарти, еднакви с тези на блока, ако иска сделката след Брекзит да започне от следващата година.

Барние описа основната позиция на ЕС преди преговорите между ЕС и Обединеното кралство относно бъдещите отношения, които трябва да започнат в понеделник в Брюксел и да се редуват между този град и Лондон до края на тази година.

„Искаме конкуренция в бъдеще, но тя трябва да бъде справедлива. Справедлива и свободна. Свободна и честна – каза той по време на събитие в Европейския парламент – За Обединеното кралство не би трябвало да е проблем да постигне съгласие по редица основни правила.“

Британското правителство настоява, че целият смисъл на Брекзит е да се освободи от правилата на ЕС и заяви, че ще избягва европейските норми за сметка на собствения си набор от стандарти.

Тази стратегия ще дойде с цената за нея, а именно засилени търговски търкания чрез възможни мита, предупреди Барние. Дори ако се сключи сделка за свободна търговия с Великобритания, добави той, проверките на британските стоки са неизбежни.

„Не можем да поемем риск Великобритания да стане своеобразен център за сглобяване на стоки от цял свят, което им позволява да влязат в единния пазар като „британски стоки“, каза той.

Главният преговарящ за ЕС каза също, че „никой не оспорва“ правото на Великобритания да определя собствените си правила. Приемането на общи стандарти за околната среда, труда, данъчното облагане и държавните субсидии е „въпрос на прагматизъм“, каза той, а не суверенитет.

Барние също отхвърли възможността за осъществяване на желаното от Лондон копиране на търговската сделка, която Канада е сключила с ЕС, заявявайки категорично:

„Великобритания казва, че иска като Канада, но проблемът с това е, че Обединеното кралство не е Канада“. Търговията между ЕС и Британия беше десет пъти по-голяма и Великобритания е далеч по-близо, което я прави пряк конкурент, който е точно на прага ни.“

Що се отнася до търговските сделки в ЕС, той обясни, „ние трябва да ги приспособим към реалността на нашите взаимоотношения“.

„Обединеното кралство може да не иска да бъде спазващо правила. Добре. Но ние не искаме да сме поемащите риска за следващата финансова криза“, каза Барние.

Той също възрази срещу британския финансов хъб, който да има карт бланш да работи в рамките на единния пазар на ЕС, предлагайки вместо това достъп до отделни сектори, който може бързо да бъде прекъснат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!