Олаф Шолц и Джо Байдън.
Олаф Шолц и Джо Байдън. Снимка: President Joe Biden/Facebook

Джо Байдън приветства Олаф Шолц за „решаващата военна подкрепа“ на Германия за Украйна, признавайки по време на среща в Белия дом, че в условията на остра вътрешнополитическа съпротива тази подкрепа е била „много трудна“ за канцлера.

Срещата на лидерите на САЩ и Германия в петък се провежда малко след първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Владимир Путин в Украйна и в момент, когато и двамата са изправени пред политически предизвикателства в усилията си да поддържат потока от военна и икономическа подкрепа за Киев.

„Дадохме си ясна сметка, че ако Путин се раздвижи, и двамата ще отговорим, и заедно изпълнихме това обещание“, каза Байдън на Шолц в началото на срещата в Белия дом, като отбеляза, че при последното посещение на канцлера руската инвазия е била на път да бъде разгърната, пише „The Guaradian“. „И аз искам да Ви благодаря, Олаф, за Вашето силно и стабилно ръководство. Искам да кажа това искрено. То е от голямо значение за света“.

„Вие се активизирахте, за да предоставите критична военна подкрепа, и бих казал, че освен военната подкрепа, моралната подкрепа, която оказахте на украинците, беше дълбока“, каза още американският президент.

В отговор Шолц подчерта значението на единството на Запада в подкрепата за Украйна и добави: „В този момент смятам, че е много важно да дадем сигнал, че ще продължим да го правим, докато е необходимо“.

Шолц пристигна на работно посещение в САЩ, лишено от всякаква помпозност или протокол. За срещата в петък следобед не беше планирана пресконференция, а канцлерът доведе със себе си минимална делегация. Той описа двустранните отношения като „последователно партньорство, което днес наистина е в много добра форма“.

Част от посланието на Байдън беше благодарност за съгласието на Шолц да разреши доставката на бронирани машини, противовъздушни системи и 18 германски танка „Леопард“ за Украйна, въпреки че в неотдавнашно интервю съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан даде да се разбере, че Белият дом е трябвало да се съгласи да достави и американски танкове „Ейбрамс“, за да убеди Шолц да действа – характеристика, която Берлин оспорва. Вашингтон също така изрази възхищението си от това колко бързо Германия е намалила зависимостта си от руския газ.

Преди срещата САЩ сигнализираха за готовността си да продължат да подкрепят Украйна, като обявиха нов пакет от военна помощ, включващ мобилни мостове, монтирани на бронирани машини, които биха били от решаващо значение за всяка украинска контраофанзива, както и още HIMARS – многоцелеви ракетни установки. Байдън ще търси продължаване на паралелните ангажименти от страна на Германия и Европа през тези няколко месеца, които вероятно ще бъдат решаващи в конфликта.

„Без съмнение те ще говорят за видовете способности, от които Украйна продължава да се нуждае през следващите седмици и месеци“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Администрацията признава, че Шолц е извървял дълъг път, за да премине Германия от позицията на пацифистки неутралитет към предоставянето на значителна военна помощ на Киев за противодействие на руското нахлуване, но също така е наясно, че той среща значителна съпротива вътре в Германия. Началникът на щаба на Шолц посочва бюджетните ограничения като причина, поради която Германия няма да увеличи военните си разходи толкова бързо, колкото е обещала.

В изказването си преди срещата Кърби отбеляза, че Байдън и Шолц наскоро са се срещнали с президента на Украйна Володимир Зеленски, и заяви, че ще искат да обсъдят тези срещи. Вашингтон е загрижен Украйна и нейните поддръжници да останат на една и съща вълна по отношение на военните цели и стратегия преди срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

Друга важна точка в дневния ред, според американски служители, е Китай, който според Вашингтон е на път да наруши прецедента и да достави оръжия на Русия, за да помогне на Владимир Путин да поддържа инвазията. САЩ наложиха санкции на някои китайски компании за доставка на изделия с двойна употреба и заплашиха с далеч по-строги мерки, ако Пекин започне да изпраща оръжия. Ако това се случи, Байдън би искал да получи подкрепата на Европа, за да последва примера, а реакцията на Германия би била от решаващо значение за повишаване на цената, която Китай ще плати, ако подкрепи повече Путин.

„Досега не сме забелязали Китай да е предоставил смъртоносна помощ на Русия, но очевидно това е ситуация, която следим“, каза високопоставеният американски служител. „Войната на Русия в Украйна постави Китай в трудно положение и всяка стъпка, която Китай прави към Русия, затруднява отношенията му с Европа и с други страни по света. Това отвлича вниманието на Китай и е потенциален удар върху международните им отношения, от който те не се нуждаят и не искат“.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук