Американският президент Джо Байдън, който пристигна във Великобритания за срещата на високо равнище на Г-7, заяви, че ще предупреди британския премиер Борис Джонсън, с който се среща тази вечер, че не трябва да излага на риск мирното споразумение за Северна Ирландия.

При пристигането си Байдън заяви също, че не търси конфликт с Русия, но ще бъде твърд, ако Москва следва неприемлива за Вашингтон политика.

В центъра на вниманието днес, ден преди началото на срещата на Г-7 в графство Корнуол, беше срещата на Байдън и Джонсън. Байдън заяви, че иска да договори нова „Атлантическа харта“ по подобие на споразумението между Чърчил и Рузвелт през 1941 година.

Много важен момент е постигане на двустранно споразумение за свободна търговия, но оптимизмът е умерен след като американският президент вече предупреди Джонсън да не застрашава мирния процес в Северна Ирландия във връзка с Брекзит.

В сряда Байдън ще се срещне в Женева с руския президент Путин. По този повод той каза, че Съединените щати не търсят конфликт с Русия, а искат стабилни и предвидими отношения.

Президентът на САЩ е твърдо решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години управление на предшественика му Доналд Тръмп.

Ако обаче Русия се впусне във „вредни дейности“, както се изрази Байдън, тя ще понесе всички произтичащи от това последици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!