Летище Кабул
Летище "Хамид Карзай" в Кабул

Нова атака срещу летището в Кабул е много вероятна, предупреди американският президент Джо Байдън. Той заяви, че военните командири са му докладвали, че това може да се случи още през следващото денонощие, предаде ВВС.

САЩ продължават евакуацията, но вече е известно, че последните британски войски и повечето дипломати и служители на посолства са напуснали Кабул.

Около 170 души загинаха след атаката на атентатор-самоубиец, насочена към летището в четвъртък.

Като отмъщение САЩ нанесоха с дронове удар в Източен Афганистан късно в петък. Убити са двама „високопоставени“ членове на „Ислямска държава” в провинция Хорасан. Двамата са описани като плановик и фасилитатор. Не е ясно дали те са участвали пряко в планирането на атентата на летището в Кабул.

„Тази атака няма да е последната. Ще продължим да преследваме всеки човек, участващ в тази отвратителна атака. Ще ги накараме да си платят“, каза Байдън в изявление.

„Ислямска държава” е най-крайната и насилствена от всички джихадистки групировки в Афганистан и има големи различия с талибаните, които сега контролират по-голямата част от страната. Талибаните осъдиха въздушния удар, но заявиха, че американците е трябвало първо да се консултират с тях, заяви говорител на организацията пред агенция Ройтерс.

Американските войски започнаха изтеглянето си от летището – техният брой сега е намалял до 4000 души. Следващите няколко дни вероятно ще бъдат най-критичните от началото на евакуацията, казват представители на Белия дом

Общо повече от 110 000 души – както афганистанци, така и чуждестранни граждани – бяха евакуирани от летището в Кабул, откакто евакуацията по въздуха започна преди две седмици.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!