Летище кабул

Съединените щати призоваха американските граждани „незабавно“ да напуснат входовете към летището в Кабул, където атентатор самоубиец извърши бомбена атака тази седмица. По-рано от Пентагона съобщиха, че операцията по евакуация все още е изправена пред достоверни и специфични заплахи.

САЩ ще продължат с операциите по евакуиране на хора от Афганистан до последния възможен момент, въпреки че според американското разузнаване има основателни притеснения за още атаки от ислямистки групировки преди изтеглянето на американските части на 31-ви август.

Повечето държави от НАТО вече преустановиха полетите си за евакуация от Афганистан. Вашингтон обаче отхвърли твърденията, че талибаните вече упражняват контрол над части от летището в Кабул. „Те не контролират портите, нито каквито и да било от дейностите на летището. То все още е под контрола на американските военни“, подчерта говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Съединените щати обявиха, че са извършили в петък атака с безпилотен самолет срещу член на „Ислямска държава“ в провинция Хорасан, който е планирал нападения на групировката. Първоначалните данни сочат, че сме убили целта, пише в съобщение на американските военни. Знаем, че няма цивилни жертви, допълват от армията.

След атентата на летището в Кабул безпрецедентен брой афганистанци напускат страната си и отиват в Пакистан. Около 20 хиляди души преминават всеки ден през пропускателния пункт в Чаман, където обикновено за 24 часа минават около 6000 души. Върховният комисариат на ООН за бежанците очаква около половин милион души да напуснат Афганистан през идните месеци.

Байдън даде на армията свобода на действията срещу „Ислямска държава“

Президентът Джо Байден предостави всички необходими пълномощия на командването на американските въоръжени сили за провеждане на операции срещу целите на групировката „Ислямска държава в Хорасан“, представяща разклонение на терористичната организация „Ислямска държава“.

Това съобщи в петък Белият дом след среща на американския лидер с военачалници, дипломати и президентския екип за национална сигурност.

„В разговор с военните ръководители президентът потвърди, че е дал всички правомощия, които са им необходими за провеждане на операцията и защита на нашите войски. Те казаха, че имат ресурсите, които смятат, че са необходими за ефективна работа“, се казва в изявлението.

На Байдън беше казано, че „в Кабул има вероятност от друга терористична атака, но се вземат максимални мерки за защита на летището“, през което се извършва евакуацията. „Следващите няколко дни от тази (евакуационна) мисия ще бъдат най-опасният период досега“, казаха на главнокомандващия участниците в срещата.

САЩ все още възнамеряват да прекратят дипломатическото си присъствие в Афганистан до 31 август, плановете не са се променили. Това заяви на брифинг говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Припомняме, че при терористичното нападение на летището в четвъртък са загинали 170 души. Сред жертвите са 13 американски военни и трима британски граждани, включително дете. Отговорност за атаката пое подразделението на „Ислямска държава“ в провинция Хорасан.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!