Руски войски край Черно море

Русия изтегля войски от границата с Украйна. Това се случва след седмици на напрежение заради натрупването на руски войски в близост до украинската граница. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разпоредил редица части в района да се върнат в техните бази, предаде Би Би Си.

ЕС изчисли, че повече от 100 000 руски войници са дислоцирани близо до границата, както и в Крим, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Говорейки в Крим, Шойгу каза, че частите, които са на учения, ще се върнат в базата.

„Целите на „бързите проверки“ бяха постигнати“,

добави той.

„Войските демонстрираха способността си да осигурят надеждна отбрана за страната“, каза Шойгу. Той уточни, че е инструктирал командирите на части от 58-ма и 41-ва армия, както и няколко въздушно-десантни дивизии да започнат да се връщат в своите „постоянни бази“ в петък и да завърши операцията до 1 май.

Украйна поиска ЕС да се намеси

Президентът на Украйна Владимир Зеленски използва струпването на руски войски, за да постави въпроса пред европейските лидери миналата седмица. От тогава отправя предизвикателства към руския президент Владимир Путин. Зеленски настоява да се срещне със стопанина на Кремъл. Дори отправи покана двамата с Путин да се видят в зоната на конфликта между проруските сепаратисти и украинската армия.

НАТО също е под тревога

Лидерите на НАТО също биха тревога и свикаха среща на върха. През юни Русия ще бъде на първо място в дневния й ред.

Русия се отказа от тренировъчни учения в отговор на „заплашителни“ действия от страна на НАТО. Но тя планира да отцепи зони. Става дума за зони в Черно море на чуждестранни кораби, което ще бъде в минус за Украйна, тъй като ще засегне нейните пристанища.

Докато напрежението между Русия и Запада ескалира, президентът на САЩ Джо Байдън се свърза с Путин миналата седмица, предлагайки среща на върха в трета държава.

В обръщение към парламента в сряда Путин предупреди Запада да не пресича „червената линия”. И допълни, че който провокира федерацията, ще си има ответен отговор.

„Всички стъпки към деескалация от страна на Русия биха били важни и доста закъснели. НАТО остава бдителна“,

се казва в изявление на служител на НАТО. „Продължаваме да призоваваме Русия да спазва международните си ангажименти и да изтегли всичките си сили от украинска територия.“

Путин готов да разговаря със Зеленски в Москва

Руският президент Владимир Путин обяви готовността си да обсъжда двустранни отношения с украинския лидер Владимир Зеленски в Москва по всяко удобно време, съобщи ТАСС.

Според руския държавен глава, ако Зеленски иска да започне да възстановява отношенията си с Руската федерация, Москва ще приветства това.

Президентът Путин каза, че предложенията за преместване на контактната група по Донбас от Минск са подобни на опит за избягване на реално решение на проблемите. Тези думи на руския президент са в отговор на скорошната покана, отправена му от Зеленски, двамата да се срещнат в конфликтната зона.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук