С мълчаливо бдение пред Синодалната палата на 27 ноември, утре, понеделник, от 8,30 до 11 ч. голяма група съвременни будители ще подкрепят искането Българската патриаршия да бъде Църква-майка на Македонската архиепископия.

Бдението е организирано точно в часовете наа заседанието на митрополитите, на което би трябвало да се разгледа молбата на македонската православна църква да получи признание от българската като Църква-майка.

В интернет тече и подписка за петицията, чиято цел е да бъде подкрепено желанието на македонската православна църква, която след отделянето си през 1967 г. от сръбската не е приета от нито една от православните църкви. Всеки желаещ да подкрепи благородната идея може да се включи.

Петицията бе инициирана часове след като десетки известни общественици, учени, журналисти и потомци на видни фамилии от Македония призоваха Българската патриаршия да приеме протегнатата ръка на Македонската архиепископия и да се прояви като нейна Църква-Майка.

Благородната кауза се осъществява с усилията, енергията и подкрепата на Фондация Българска Памет с председател д-р Милен Врабевски, която от години работи за признаването на македонската църква от нашата, и със съдействието на съорганизаторите – Любчо Нешков и д-р Горан Благоев.

Сред обществените личности, автори на петицията, са Райна Дрангова, почетен председател на ВМРО, дъщеря на Кирил Дрангов – един от последните дейци на ВМРО, проф. Ангел Станков, потомък на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски, акад. Стефан Воденичаров, председател на Българската Академия на науките до 2016 г., Михаил Развигоров – внук на воеводата Мише Развигоров, Аглика Маркова – дъщеря на Йосиф Марков, един от последните дейци на ВМРО, Елисавета Шапкарева – правнучка на Кузман Шапкарев, зам. председател на Българското сдружение на родовете от Македония, Олга Пърличева – пра-правнучка на Григор Пърличев, Мила и Елисавета Миладинови – потомки на братя Миладинови, инж. Евелина Александрова, внучка на Тодор Александров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!