Беларус се отказва от статута си на неядрена държава. Toва стана ясно след провеждането на референдум за конституционни промени.

Ръководителят на беларуската Централна избирателна комисия Игор Карпенко обяви, че малко над 65% от участвалите в референдума са гласували в полза на поправките, а малко над 10 на сто – срещу тях, съобщават руски информационни агенции.

Част от измененията засилват властта на президента Александър Лукашенко, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин. Допитването беше проведено, докато в съседна Украйна продължава инвазията на руската армия, а на беларуско-украинската граница се очакват преговори между воюващите страни. Беларус позволи от негова територия да бъде обстрелвана Украйна.

Според Карпенко избирателната активност е била близо 79%. За да влязат в сила, измененията трябва да бъдат одобрени от над половината гласували при участие в гласуването на над 50 на сто от гласоподавателите. Президентът Лукашенко, който е на власт от 1994 ч., обеща референдума след протестите при преизбирането му през 2020 г. Преди ден руският президент Владмир Путин нареди ядрените сили на страната да бъдат приведени в в режим на готовност в отговор на „агресивното поведение“ на НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук