Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

Пет дни след бруталното нахлуване на Русия в Украйна украинският президент Владимир Зеленски и неговият смел народ вече са направили повече за промяна на политиката на Запада спрямо Русия, отколкото 30 години срещи на върха след края на Студената война, преразглеждане на политиката и сблъсъци с руския президент Владимир Путин.

Непокорството на украинския лидер вдъхнови и засрами Съединените щати и Европейския съюз да отидат много по-далеч, и много по-бързо, в превръщането на Русия в държава парий, отколкото изглеждаше, че са готови да направят. Обещавайки оръжия и боеприпаси на 44-годишния Зеленски, Западът изглежда все по въвлечен във възможна марионетна война с Москва за Украйна, въпреки че тя не е член на НАТО, и не може да се възползва от споразуменията за пряка взаимна отбрана на блока.

След като миналата седмица Вашингтон и съюзниците му настояваха, че санкциите ще бъдат определяни по нарастваща крива в зависимост от поведението на Русия, сега те побързаха да наложат лични санкции на Путин и изключиха ключови руски банки от жизненоважната глобална финансова мрежа SWIFT. Най-необичайната промяна е, че Германия под ръководството на новия канцлер Олаф Шолц обеща да надхвърли целите на НАТО за разходи за отбрана и преодоля сдържаността си да изпраща оръжия във военни зони, като обеща да въоръжи украинците, които се борят с руските войски. Германия също така спря изграждането на газопровода „Северен поток 2“, който доставя жизнено необходимия руски газ за Западна Европа.

Друг забележителен момент е, че унгарският министър-председател Виктор Орбан, който е протеже на Путин, застана на страната на други лидери от Европейския съюз срещу руснаците. Друг автократ – турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който поддържаше топли връзки с Путин, се позова на конвенция от 30-те години на миналия век, която може да усложни военноморските операции на Русия в Черно море.

А Великобритания, която дълго време си затваряше очите пред богатството на олигарсите, изпирано чрез луксозни имоти в Лондон, със закъснение заяви, по думите на премиера Борис Джонсън, че „в Обединеното кралство няма място за мръсни пари“. Дори бившият президент Доналд Тръмп, който прекара миналата седмица в превъзнасяне на „гения“ на Путин по време на инвазията, се почувства принуден в събота да почете храбростта на Зеленски, когото някога се опита да изнуди, използвайки американска помощ в телефонен разговор, довел до първия му импийчмънт.

Героизмът на украинския президент развълнува хората по целия свят и даде началото на множество по-малки жестове на подкрепа. Ръководителите на Формула 1 и европейските футболни централи лишиха Русия от възможността да участва в шоупрограми. Руски балетни представления бяха отменени в Обединеното кралство. Някои щати на САЩ изтеглят от рафтовете произведената в Русия водка.

Емоционалният призив на Зеленски

Значителното изостряне на глобалния фронт срещу Русия през уикенда последва все по-пламенните призиви на Зеленски за помощ. Европейските лидери съобщиха, че в разговора си с тях миналата седмица той е заявил, че не знае колко време му остава на него или на страната му.

Малцина очакваха, че Зеленски – бивш комедиен актьор, който за разочарование на американските служители в продължение на седмици пренебрегваше или омаловажаваше предупрежденията на САЩ за предстоящо нахлуване, ще се превърне в лидер, който да отговаря на този момент от историята на страната си. Пренебрежителното му отношение се промени няколко дни преди инвазията, когато той отправи все по-сърцераздирателни призиви за помощ. Предишната му сдържаност може би е оставила много от сънародниците му неподготвени за агонията, която предстоеше да се разрази.

Въпреки това, при най-екстремните обстоятелства Зеленски, по ирония на съдбата, демонстрира ценностите, включително твърда защита на демокрацията, които биха дали на Украйна право на членство както в Европейския съюз, така и в НАТО – път, който Путин се опита да затвори с инвазията си.

„Те са едни от нас и ние искаме да влязат“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за Евранюз в неделя, визирайки Украйна.

Зеленски създаде историческа легенда не само за себе си, като се изправи срещу тиранията по начин, който го поставя редом с известни дисиденти от Студената война като полския лидер на „Солидарност“ Лех Валенса и Имре Наги – екзекутирания лидер на унгарското въстание срещу Варшавския договор през 1956 г. Той демонстрира вдъхновяващо лидерство, каквото често липсваше по време на пандемията, когато някои лидери поставяха политическите си цели над общественото благо и отказваха да спазват правилата за обществено здраве, които налагаха на народа си. За разлика от бившия афганистански президент Ашраф Гани, който избяга от Кабул, когато талибаните навлязоха в столицата миналото лято, Зеленски е решен да остане и да се бори – и вероятно да умре със своя народ.

Той се превърна в най-редкия лидер – синоним на настроението и характера на народа си в ключов момент от историята, като същевременно го подтиква към все по-големи национални усилия, подобно на британския министър-председател Уинстън Чърчил по време на Втората световна война или Джордж Вашингтон по време и след американската революция.

Във вече превърналия се в емблематичен коментар Зеленски отхвърли американските предложения за извеждане на безопасно място, като според посолството на страната му във Великобритания заяви на САЩ: „Борбата е тук. Имам нужда от боеприпаси. Не искам да ме извеждаш.“

В друго прочувствено послание в неделя украинският президент предупреди останалия свят, че въпреки че той и страната му са на огневата линия, води борба в името на световната демокрация и свобода.

„Украинците проявиха смелост да защитят родината си и да спасят Европа и нейните ценности от руското нападение“, каза той.

„Това не е просто нахлуване на Русия в Украйна. Това е началото на война срещу Европа, срещу европейските структури, срещу демокрацията, срещу основните човешки права, срещу глобалния ред на закона, правилата и мирното съжителство.“

Тревожен обрат в кризата

Коментарите на Зеленски дойдоха в момент, когато кризата в Украйна придоби още по-тревожен обрат.

Путин, който се нахвърли върху лидерите на НАТО, постави руските сили за възпиране, включително ядрените оръжия, в повишена готовност. Този ход може да е имал за цел да сплаши Запада, но също така засили страховете от ескалация до наистина тревожни нива.

Ядрената реторика на Путин се появи в момент, когато той изглеждаше все по-изолиран, като силите му затъваха по пътищата към Киев, а сцените на изгорели конвои подсказваха за силата на украинската съпротива.

Никога досега не е имало по-голяма нужда на Путин да бъде осигурен някакъв дипломатически изход от кризата. Но нито западните лидери, нито украинците възлагат големи надежди на планираните за понеделник разговори между официални лица от Киев и Москва на границата с Беларус.

А очакваният в понеделник срив на руската валута, рублата, вследствие на международните санкции може да окаже допълнителен политически натиск върху Путин и да влоши нестабилното му настроение.

Очертава се тревожен момент

Руското нахлуване в Украйна е повече от всичко друго резултат от манията на един човек по разпадането на Съветския съюз – формата на света след Студената война и възприеманото незачитане на претенциите на Русия като велика сила. Но ако Путин е инициатор на кризата, то поведението на Зеленски е това, което стимулира реакцията на останалия свят – често с помощта на удари в социалните медии, които накараха руската пропагандна машина да изглежда с глинени крака.

Но трябва да се зададе въпросът дали отговорът не идва твърде късно за Украйна.

В неделя на сателитни снимки беше забелязана трикилометрова руска колона по пътя за Киев, което подхрани страха от евентуално нападение срещу столицата, което ще постави цивилните на пряка огнева линия и ще увеличи и без това големия брой загинали цивилни, който местните власти определиха на 352 души в неделя. Западните лидери твърдят, че ще е необходимо време, за да започнат санкциите да причиняват болка на Путин, подкрепящите го олигарси и руския народ. Но на Украйна може да ѝ останат дни, а не седмици, като независима държава.

Оцеляването на украинския президент придобива все по-голямо значение и за останалата част от света. Трудностите, с който се сблъскаха руските сили, показват усилията, които Русия би трябвало да приложи при подчиняването на държава с размерите на Франция в условията на окупация. Една разделена Украйна и пълномащабно въстание биха били много по-ефективни със Зеленски като фигурант. Новото му влияние в световните столици и способността му да мобилизира политическата реакция на чуждестранните лидери биха могли да бъдат безценни за украинската кауза, поради което евентуалното му бягство от Киев може да се окаже от съществено значение за надеждите на страната му за освобождение.

Но Зеленски и хиляди негови сънародници знаят, че може би живеят назаем. Изглежда, че Путин е притиснат в ъгъла, поради което е още по-наложително бързо и решително да сложи край на конфликта. Руският лидер, който унижава Зеленски и неговите сънародници, наричайки ги нацисти, има опит с изпепеляващи реакции, които не обръщат внимание на цивилните жертви. Пълното разрушаване на чеченската столица Грозни от страна на Русия в безмилостните ѝ усилия за смазване на сепаратистите може да е повод за някои предчувствия за Киев през следващите дни.

А изключителният успех на Зеленски досега само го превръща в още по-ценна мишена за Русия. Москва може да разсъждава, че ако той бъде заловен или убит, украинският морал и съпротива могат да се сринат.

Доказателствата от последните няколко дни обаче правят това твърдение съмнително.

Текстът е публикуван в CNN, заглавието е на Дебати.бг

Още по темата – четете ТУК

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук