Границата между Беларус и Полша
Границата между Беларус и Полша

Лидерът на Беларус заплаши да спре доставките на газ за Европа, в случай че бъдат наложени санкции заради ескалиращата мигрантска криза на границата на страната.

Хиляди хора са струпани на границата с Полша при минусови температури с надеждата, че ще могат да преминат в Европейския съюз. Служители на ЕС обвиниха Беларус, че е провокирала кризата, за да подкопае сигурността на Блока, твърдение, което страната отрича.

В отговор на това стана ясно, че ЕС планира да наложи нови санкции на Беларус. В тази връзка в четвъртък дългогодишният авторитарен лидер на страната Александър Лукашенко предупреди: „Ако ни наложат допълнителни санкции… трябва да отговорим“.

„Ние топлим Европа, а те ни заплашват“, каза той, имайки предвид руския газопровод, който минава през Беларус по пътя си към ЕС.

„А какво ще стане, ако спрем доставките на природен газ? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, литовци и други празноглави хора да помислят, преди да говорят“, добави той.

Коментарите му предизвикаха нови опасения на фона на влошаващия се недостиг на природен газ и нарастващите цени в Европа.

Европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони каза, че Блокът „не трябва да се страхува“ от заплахите на Лукашенко. Още в понеделник могат да бъдат въведени още санкции на ЕС срещу Беларус.

Възможните мерки включват концентриране върху летището в столицата Минск, в опит да се спре кацането на международни авиокомпании, превозващи мигранти.

ЕС обвини Беларус, че организира „хибридна атака“ на нейна територия, насърчавайки хиляди мигранти да се опитат да преминат в Полша.

Лукашенко обаче многократно отрече, че Беларус изпраща мигранти до границата в опит да отмъсти за съществуващите санкции на ЕС.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук