Брадфорд
На снимката: Брадфорд, Великобритания

Къде в Европа хората се чувстват най-застрашени? Къде хората най-много се опасяват да не бъдат нападнати? И къде гражданите излизат вечер само при нужда? Базата данни Numbeo събра всички тези въпроси в една мащабна анкета, за да създаде индекс на престъпността, който разкрива най-опасните градове в Европа.

Според Numbeo, база данни, която се уповава на потребителска информация, повече от 100 000 души в 6273 града по света са взели участие в проучването за тяхното лично възприятие за сигурност. Така се оказа, че Каракас е най-опасният град в света. Изчисленият индекс на престъпност в столицата на Венецуела е почти 85, по-висок от където и да е другаде.

Но какво да кажем за Европа? Кои градове се възприемат като особено опасни тук? TRAVELBOOK показва десетте най-опасни града в Европа според класацията на Numbeo.

Как бяха определени 10-те най-опасни града в Европа?

Класацията е създадена по няколко критерия и се базира единствено на субективните възприятия на участниците в анкетата. В това отношение резултатите трябва да се разглеждат с повишено внимание. Например, Numbeo пита за страх от грабежи и влизане взлом, както и за проблемите с наркотиците и расизма в града. Беше взето предвид и възприемането на проблеми с корупцията и подкупите. В класацията са включени само онези градове, за които има достатъчно участници в анкетата.

Брадфорд в английското графство Йоркшир се нареди на първо място в списъка на най-опасните градове в Европа. Индексът на престъпността на Брадфорд е 70,33, което се счита за висок резултат. Участниците в анкетата са оценили проблемите, свързани с употребата и трафика на наркотици в града като особено високи.

Вторият най-опасен град също е в Англия: Ковънтри. Там също престъпленията с наркотици играят роля, но също така и влизанията взлом и престъпленията от насилствен характер. Третото място в класацията е отредено за френския крайбрежен град Ница. Там усещането за сигурност при излизане през нощта е оценено доста ниско. Отбелязва се и общото нарастване на престъпността през последните години.

Класация: 10-те най-опасни града в Европа

Брадфорд, Англия

Ковънтри, Англия

Ница, Франция

Катания, Италия

Минск, Беларус

Бирмингам, Англия

Марсилия, Франция

Неапол, Италия

Монпелие, Франция

Манчестър, Англия

Два български града също са включени в класацията – София и Варна. Нито един от тях обаче не е посочен като особено опасен, като София е на 63-о място с 47 пункта, а Варна – на 91-о с 36.64.

Данните на Numbeo трябва да се третират с повишено внимание. Всеки по света може да попълни анкатата. Numbeo твърди, че филтрира проучванията, за да предотврати потенциална злоупотреба, например при хора, които въвеждат голямо количество данни, по-високо от средното. Въпреки това данните като цяло не могат да бъдат проверени.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук