Белгия наводнениe
Отломки в наводнените води след проливни дъждове в Енсивал, Вервиер, Белгия, 15 юли 2021г.

Част от южна Белгия отново беше залята от наводнение заради проливни дъждове, придружени с гръмотевични бури. Няколко селища са наводнени, включително град Намюр, столицата на региона Валония.

Критично е положението в провинциите Намюр и Валонски Брабант, които са на югоизток от столицата Брюксел. В  град Динан потоците от кал носят коли по улиците. За момента няма информация за жертви.

Белгийските служби предупреждават  населението, че лошото време се очаква да продължи няколко дни.

Миналата седмица страната преживя опустошителни наводнения, при които загинаха 36 души, има все още и хора в неизвестност. Очаква се икономическите разходи да достигнат милиарди. Правителството на Валония, отговарящо за изпълнителната власт във френскоговорящия регион, обяви план за реконструкция от 2 милиарда евро. За да помогнат на гражданите да се справят с неотложността, преди застрахователните компании, на всяко домакинство, засегнато от катастрофата, ще бъдат отпуснати безлихвени заеми от 2500 евро за покриване на основни нужди.

Общият брой загинали в Европа, в следствие на наводненията през миналата седмица достигна 210 души, повечето от които в Германия и Белгия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!