Белгия маски коронавирус

Белгия въвежда задължително носене на маски за децата над 6-годишна възраст, затваря детските градини и началните училища от 20 декември и преминава към смесен режим на обучение в средните училища, за да се пребори с вълната от коронавируса, която натовари болниците до краен предел, съобщава „Политико“.

Консултативният комитет, отговарящ за политиките за управление на пандемията, се събра за трети път в рамките на три седмици, след като белгийските болници, препълнени с пациенти с COVID-19, временно преустановиха всякакво неспешно лечение. Министър-председателят Александър Де Кро, който говори след заседанието, нарече ситуацията „нетърпима“.

„Същността на въпроса се състои в това да се спре двигателят на предаването на вируса сред децата“, заяви на пресконференция министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук.

Там, където носенето на маска вече е задължително за възрастните, това вече ще важи за всички деца над 6-годишна възраст, включително в училище. Детските градини и началните училища ще бъдат затворени от 20 декември – с няколко дни по-рано от предвиденото за празниците в края на годината.

Средните училища ще преминат към хибриден график, като изпитите ще се провеждат лично. Обучението в клас ще бъде преустановено, ако двама или повече ученици са заразени с вируса. Родителите също се насърчават да проверяват редовно децата си у дома.

Тези мерки следват доклад на Агенцията на ЕС за контрол на заразните болести, в който се призовава за ваксиниране на децата, особено на тези, които са изложени на риск от тежко заболяване, отчасти за да се предотврати затварянето на училища. Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата препоръча ваксината на BioNTech/Pfizer да бъде одобрена за деца от 5 до 11 години.

Ванденбрук заяви пред репортери, че е подписал споразумение с BioNTech и Pfizer за доставката на 336 000 дози за деца до края на месеца. Те ще бъдат предоставени веднага след като бъдат одобрени за тази възрастова група в Белгия.

Въпреки по-ранния призив на експертната консултативна група за по-ранно затваряне на хотелиерския бранш – в 20:00 ч., ресторантите, баровете и хотелите ще продължат да имат право да работят до 23:00 ч.

От събота ще бъде забранено провеждането на обществени мероприятия на закрито, на които се събират повече от 4000 души. Събитията на закрито с до 200 души могат да продължат от понеделник, стига всички да са седнали и с маски. За събития, на които присъстват повече от 50 души, гостите ще трябва да покажат валиден сертификат за COVID, който показва, че притежателят му е ваксиниран, възстановен или има отрицателен тест за COVID-19. Работата от разстояние ще продължи, като присъствието на място ще бъде максимум един ден седмично.

Забраняват се всички събирания на закрито, с изключение на сватби, погребения, спортни събития и частни мероприятия у дома. Разрешени са спортни състезания на закрито без публика. Макар че комисията не препоръча да се възстановят т.нар. балони, тя посъветва да се ограничат социалните контакти и да се използват комплекти за домашно тестване. Няма ясни ограничения за публичните събития на открито, като Комитетът заявява, че организаторите на събитията са отговорни за контрола на тълпата.

Съобщението идва в момент, когато белгийските болници се борят да се справят с четвъртата вълна на коронавируса. Болниците отмениха всички неспешни грижи за две седмици, за да се погрижат за повече от 3700 пациенти с COVID-19, като повече от 800 от тях се нуждаят от интензивни грижи.

Очаква се Консултативният комитет да се събере отново през седмицата след 20 декември.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук