Методи Лалов
На снимката: Методи Лалов

Методи Лалов е общински съветник в София от „Демократична България“. Завършил право в Юридическия факултет на УНСС. Освободен по собствено желание като съдия от Софийски районен съд, на който е бил и председател поради несъгласие с корупционния модел, по който функционира ВСС и непрозрачния начин, по-който протича изборът на главен прокурор. Хоноруван преподавател по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Защо качеството на живот на софиянци е лошо, при положение, че в бюджета на общината са заложени над милиард и половина лева?

Защото имаме лоши управление на публичните ресурси. Какъвто и бюджет да бъде предоставен на управлението на Фандъкова и на мнозинството в Общинския съвет, ще имаме същите резултати. Нямаме добра инфраструктура. Нямаме чист въздух. Нямаме добър градски транспорт. Нямаме добро управление на общинските училища. Местата в детските градини не стигат. Която и сфера на местно управление да захванем, ще видим само огромни управленски дефицити. И ако преди време някой можеше да каже, че това са заварени проблеми, които не се решават за ден или два или един мандат, трябва да се знае, че Фандъкова е кмет на София над 12 години. ГЕРБ управлява над 15 години в столицата. Нямат оправдание за нито един проблем. Дори първият сняг тази година за пореден път показа лошата организация на снегопочистването . Оправданието беше, че фирмите ще бъдат санкционирани. Софиянци не се интересуват от санкции, те искат да имат добър начин на живот. Снегът не беше почистен на време, тротоарите също. В този момент се вижда колко е кална, разбита и счупена инфраструктурата ни.

Краткият отговор на този въпрос е защото имаме крадливо и корумпирано общинско управление.

Къде от кое се краде най-много? Къде отиват тези пари?

Където ви хрумне. На година се дават стотици милиони левове за сметоизвозване, а качеството на тази услуга не е никак добро. Дават се огромни пари за транспорт. Той е подобрен до някаква степен, но за ресурса, който се отделям, направеното е нищожно. Дават се много пари, а получаваме минимален резултат. Както се казва: „колкото да се замажат очите на хората“. Краде от транспорт, от сметопочистване и от какво ли не. Дори общинските съветници хитруват. Те взимат незаслужени пари, чрез участие в три фонда, за които съм разказвал нееднократно. Някои от тях взима по 2000 лв. на месец за по-малко от един час работа. Пресметнете. Това са 24 000 лв. на година за няма и 12 часа работа. Къде го има това? Каква е тази ставка? Какво толкова са свършили? Тези хора говорят, че носели отговорност, че много били четели в подготовка за този един час месечно. Нищо такова няма.

Преди моята лична намеса в Общински съвет с вътрешен натиск включително към „Демократична България“ се взимаха по 4 000 лв. на месец за същото нещо. Това е тема, която държа постоянно активна и поемам ангажимент до края на мандата да изчистя този въпрос. Столичани няма да бъдат обирани с по няколко стотин хиляди лева на година зад гърба им.

Общинските съветници казват, че получавали ниски заплати. В същото време половината от Общинския съвет си добавя огромни незаслужени пари.

Освен това мерките за чистия въздух не са изпълнени. Какво ли не се даде по тази тема. То не бяха програми, датчици, каквито дълго време нямаше, печки се сменят и пак не е направено нищо. Съдът го каза преди време с осъдително решение, че Фандъкова не е изпълнила мерките, които се дължат.

Няма сфера, за която да се сетя, че е добре управлявана. Не еднократно съм питал кмета Фандъкова и съм я молил да ми покаже едно място в София, където някакъв инфраструктурен проект е изпълнен добре. Да го даваме за пример и да изпълняваме и другите проекти по този начин.  Няма един такъв пример. Всичко е в трагично състояние.

Ще се справи ли някога София с инфраструктурата на крайните кварталите, където живеят повечето софиянци? Голяма част от тях нямат тротоари и тревни площи.

Това са кварталите, в които Фандъкова влиза всяка година. Започва ремонти там, но нищо не се случва. Тя влизаше и всяка година да прави детски градини, но всяка година около 10 000 деца остават без място за тях. Благодарение на намесата на „Демократична България“ в този мандат и обществения натиск, който оказваме, сега ще се дават компенсации на родителите, които не могат да вкарат децата си в общински детски градини. Мнозинството не можа да го проумее 12 години. Това показва, че една силна позиция може да бута управлението в правила посока.

Най-икономично и най-бързо ще се подобрят нещата, ако сменим крадливото управление.

Ще могат ли тази зима хората да карат ски на Витоша или кметството не дава възможност поради лобистки причини?

Няма да могат. Никаква промяна не се е случва. В тази посока от „Демократична България“ имахме предложение за отваряне на Витоша, както по отношение на организацията на градския транспорт, така и с интензивна работа за възстановяване на лифтовете, които да качат столичани горе в планината. Фандъкова дава заяви, но не се работи интензивно и не виждам никакви реални резултати да са отчетени, освен някоя и друга среща, която не е довела до нищо. Затова столичани ще карат ски на Витоша както всяка година – с един лифт и без достъп. Да се оправят сами. Това е нашата община – самоуправление.

Споменахте снега, който ни изненадва всяка година. До кога ще е така?

Може да ни изненадва още една седмица, ако свалим Фандъкова за този срок от време. Може и да ни изненадва още две години, ако изтърпим да изтече мандатът й. Аз предлагам да не чакаме толкова време, а гражданите да се съберат на протест. Имам намерение и ще участвам във всяка една организация, свързана с протести пред общината за сваляне на Фандъкова.

Снегът ще ни изненадва по-рядко, ако сменим Фанъдкова и ще ни изненадва дълго, ако продължим да я търпим.

Как трябва да се управлява столицата, за да заприлича на модерен европейски град?

Това е огромна тема. Най-малкото трябва да се управлява прозрачно, спокойно и аргументирано. Трябва да има дебат с гражданите и отворени данни. Моето впечатление е, че голяма част от решенията в общината се взимат без наличие на информация за текущото състояние и възможностите. Просто на някой му хрумва да промени нещо. Няма анализ. Столицата трябва да се управлява от компетентни хора, от екип, който да е преди всичко добронамерен и почтен. Няма смисъл да си говорим дали това нещо го има във Фандъкова и мнозинството. Виждате как сменят председателя на Общинския съвет. Борисов нарежда от Банкя Елен Герджиков да си подаде оставката. Той си я подава и се появява и се появява Георги Георгиев, който е един от изявените глашатаи на герберските практики. Брутален човек, който не се спира пред нищо, само и само да угоди на управляващите. София не трябва да се управлява от такива.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук