Николай Денков
Снимка: БТА

Белгийска компания има инвестиционно намерение за 1,1 млрд. евро за производство на батерии, обяви премиерът Николай Денков след среща в Министерския съвет с представители на потенциалния инвеститор.

„Тази среща е, за да представим едно ново и доста мащабно намерение от белгийската фирма Avesta Battery & Energy Engineering. Става дума за намерение за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, а също така и в други технологии.

Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите от три до пет години, в зависимост от това как се осъществява инвестицията“, обясни премиерът, съобщава БТА.

Денков обяви, че инвестиционното намерение съдържа три отделни елемента. „Единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Вторият е завод за производство на литиево-йонни батерии, предвиден да бъде в Стара Загора.

Специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. Третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това отново да бъдат влагани в производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно“, поясни още министър-председателят.

Денков обяви още, че за реализиране на инвестицията е предвидено да бъдат наети около 1000 български работници. „Специално фокусът в върху български изследователи и работници в тези производства“, подчерта той.

Според премиера реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България. Денков увери още, че в реализирането на тази инвестиция няма да бъдат използвани токсични материали, каквито има в производството на някои други типове батерии.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук