Париж, Франция

Париж отново е обявен за най-привлекателната градска дестинация в света, показва годишен доклад на световната компания за пазарни проучвания Euromonitor International.

Индексът на 100-те най-добри градски дестинации за 2023 г. разглежда водещи градове от цял свят и ги класира по критерии като туризъм, устойчивост, икономически резултати, здраве и безопасност.

Европейският континент има надмощие с цели седем града сред първите 10 и общо 63 държави в топ 100. Единствените неевропейски градове в топ 10 са Дубай на 2-ро място, Токио на 4-то място и Ню Йорк на 8-мо място.

Мадрид е трети, докато Амстердам, Берлин и Рим са съответно пети, шести и седми. Барселона и след това Лондон допълват топ 10.

Токио влезе в топ 10 за първи път, което според доклада се дължи на подобрената туристическа инфраструктура, облекчаването на свързаните с Covid-19 регулации и отслабената йена.

Азия се представя добре в топ 20. В списъка попаднаха Сингапур (11), Сеул (14), Осака (16) и Хонконг (17).

Докладът приписва успеха на европейските градове на „бързата урбанизация и широко усвояване на технологиите“. Пътуващите вече предпочитат високоскоростен интернет, гъвкави опции за резервации и места за дистанционна работа.

Истанбул
На снимката:
Истанбул

Истанбул е градът с най-много международни посетители през 2023 г

Има четири нови града в топ 100, които могат да се похвалят с подобрено представяне в туризма тази година: Вашингтон под номер 48, Монреал под номер 68, Сантяго под номер 88 и Вилнюс под номер 92.

Международните пътувания продължават да се възстановяват след пандемията като броят на пътуванията се очаква да достигне 1,3 милиарда до края на 2023 г. или 1,7 трилиона долара в глобалните разходи за туризъм.

А Истанбул оглави списъка по брой международни посетители през 2023 г., следван от Лондон и след това Дубай.

Градовете с най-голям ръст на годишна база са Хонконг (2495%) и Банкок (142%), поради това, че са сред последните, отворили отново след пандемията Covid-19.

Първите 20 най-привлекателните градски дестинации за 2023г. са:

 1. Париж, Франция
 2. Дубай, Обединени арабски емирства
 3. Мадрид, Испания
 4. Токио, Япония
 5. Амстердам, Холандия
 6. Берлин, Германия
 7. Рим, Италия
 8. Ню Йорк, САЩ
 9. Барселона, Испания
 10. Лондон, Великобритания
 11. Сингапур
 12. Мюнхен, Германия
 13. Милано, Италия
 14. Сеул, Южна Корея
 15. Дъблин, Ирландия
 16. Осака, Япония
 17. Хонконг
 18. Виена, Австрия
 19. Лос Анджелис, САЩ
 20. Лисабон, Португалия

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук