Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън остава на поста си. Така от Белия дом опровергаха спекулациите за предстоящото уволнение на Тилърсън.

„Секретарят продължава да ръководи Държавния департамент и целият кабинет е съсредоточен върху завършването на тази невероятно успешна първа година на администрацията на президента Тръмп“, заяви изявление прессекретарят Сара Сандърс.

По-рано „Ню Йорк таймс” съобщи, че има план, който предвижда оставка на Тилърсън и замяната му с директора на ЦРУ Майк Помпео,.

Според публикацията, ЦРУ ще бъде оглавено от сенатора републиканец Том Котън. Изданието се позовава на високопоставен представител на президентската администрация.

Телевизионният канал Ен Би Си съобщи, че преди около 3 месеца Тилърсън се изказал пренебрежително за Тръмп и заплашил да подаде оставка заради несъгласие с него по редица вътрешно политически въпроси.

След това държавният секретар опроверга тази информация, а Тръмп призова Ен Би Си да се извини за публикацията на фалшиви новини. Телевизионният канал отказа да го направи и нарече съобщението си вярно.

Още една авторитетна медия – „Вашингтон поуст” написа, че Белият дом иска да види на мястото на сегашния държавен секретар Рекс Тилърсън човек от администрацията, който е по-лоялен на президента Тръмп, какъвто е директорът на ЦРУ Майкъл Помпео.

Това е смисълът на плана за кадрови промени, за които известиха по-рано редица американски медии, твърди вестник „Вашингтон пост“, позовавайки се на правителствени източници.

Според сведения на вестника Помпео е „един от най-верните и политически здравомислещи членове на президентския екип по националната сигурност“.

Автор на инициативата за оставката на Тилърсън е ръководителят на апарата на президентската администрация Джон Кели, който пое този пост това лято.

Като цяло след появата му в Белия дом бяха извършени редица персонални промени, като изтичането на информация в медиите бе спряно.

Плановете за замяна на Тилърсън с Помпео има широка подкрепа сред най-близкото обкръжение на Тръмп, твърди „Вашингтон пост“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!