струмяни
Предстои и изграждането на път до границата.

Бъдещият Граничен контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Струмяни – Берово“ е обявен за обект от национално значение.

Той ще свързва България и Република Северна Македония, Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

„От 1999 г. датира спогодбата за изграждането на пункта, тя е по програма „Трансгранично сътрудничество“. В момента България полага усилия за проектиране“, припомни Шишков.

Той уточни, че обявяването на пункта за обект от национално значение ще улесни процедурите, свързани със Закона за устройство на територията. Оттам и ще помогне да няма забавяне в изграждането на този инфраструктурен обект.

Министърът на регионалното развитие коментира още, че през пункта „Струмяни – Берово“ няма да преминават товарни превози, а единствено автомобили с маса до 3,5 тона и леки коли.

„Той ще има един регионален характер“, коментира Шишков.

Министът Шишков допълни, че и в двете посоки се работи по КПП-то. Основната задача за България освен проектирането на пункта, ще бъде и изграждането на път до границата.

Вчера Шишков заяви , че за Великден ще бъде пуснато движението по част от скоростния път Мездра-Ботевград в участъка между селата Новачене и Скравена. Трасето е около 7,5 километра, включвайки и обхода на Новачене.

„Напреднали сме изключително много и продължаваме да работим интензивно“, каза министърът и съобщи, че участъкът е с отделно разрешение за строеж и ще бъде въведен в експлоатация отделно. Той припомни, че първото разрешение за строеж е от 2016 г. за участък от един километър, а в останалата си част разрешенията за строеж са основно от края на 2020 г.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук