България Гърция камиони

България с остра реакция към Гърция. Причината е създалото се напрежение по границата и огромните опашки от камиони заради тестването на шофьорите. По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция Валентин Порязов е настоял пред гръцките институции за незабавно прекратяване на въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили.

От външно министерство изтъкват, че Гърция нарушава европейските норми, защото тези тестове на граничния пункт с България противоречат на регулациите на Европейския съюз.

Гръцката страна е приела валидността на българските аргументи и поела ангажимент за преодоляване на проблема. Това съобщиха от външното ни министерство.

Вчера превозвачи заплашиха с блокада на движението тъй като наложените тестове бавят придвижването и се образуват опашки от камиони.

Между 7 и 10 часа са необходими на шофьорите да изминат разстояние от 4 километра От два дни с решение на гръцките здравни власти антигенни тестове за коронавирус се правят и на всички шофьори на тежкотоварни камиони.

Пробите се взимат на границата от 7 сутринта до 22 часа, а през нощта тестове не се правят. По това време минават бусове с гастарбайтери и леки коли. Хората, които се занимават с тестовете, обръщат внимание предимно на тях.

Затова се налага шофьорите на камиони да чакат с часове. Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори на границата с Гърция.

Най-сериозни финансови загуби търпят малките фирми за товарни превози, които се бавят много при преминаването на границата и трябва да плащат неустойки.

Ако някой от шофьорите се окаже положителен, той няма да бъде допуснат в Гърция. В този случай работодателят му трябва да изпрати друг шофьор, който да премине границата и да достави товара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!