Пристигна част от партидата от ваксини на AstraZeneca, която трябваше да дойде по-рано тази седмица. Почти 53 хиляди дози бяха транспортирани тази сутрин с камион до  София. Тази доставка е драстично по-малка от това, което трябваше да получи страната ни от AstraZeneca.

Заради забавяне на ваксините на AstraZeneca спряха преди дни „зелените коридори“

България очакваше над 142 хиляди дози ваксини на AstraZeneca в края на месец февруари. Като причина за забавянето на доставката от компанията посочиха производствени проблеми.

До момента страната ни е получила близо 170 хиляди дози от препарата. Утре се очаква да пристигнат и над 21 хиляди дози от ваксината на Pfizer/ BioNTech.

Настоящата пратка с препарата на AstraZeneca ще бъде разпределена незабавно към 28-те РЗИ-та, а от там – 50% за общопрактикуващите лекари. Останалите 50% – във ваксинационните пунктове. Тяхното реализиране започва веднага върху желаещите от Първа до Четвърта фаза от ваксинационния план.

Когато има насищане на ваксини, ще продължат и зелените коридори. Това заяви пред медиите тази сутрин председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов коментира, че втората доза от първите две разрешени ваксини РНК  се пази. По отношение на Оксфордската ваксина обаче, препоръките за поставяне на втора доза са до десетата седмица след първата и това позволява втората доза да не се пази.

Борисов поиска от Ангелов още днес да се пуснат „зелените коридори“

Здравният министър Костадин Ангелов докладва ситуацията с ваксините на премиера Бойко Борисов по време на посещението им в неделя сутрин в ремонтираното детско отделение на болница „Пирогов“. Ангелов увери, че са заделени ваксини за хората от целевите групи. Обмисля се вече преболедувалите да получават само една доза, за да надградят имунитета си.

Премиерът Борисов предложи, ако има чакащи, да се пуснат „зелените коридори“ още днес, където е възможно.

Борисов инспектира ремонти на част от сградите в двора на болницата, кърмаческото отделение и осигурена нова апаратура.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук