„Зелените коридори“ за масово ваксините в страната временно спират да действат докато дойдат следващите доставки от ваксини. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. По-рано днес стана ясно, че болници спират масовата имунизация, заради липса на ваксини.

Ако ваксините дойдат в събота, сме готови веднага да подновим масовата имунизация и да върнем „зелените коридори“, каза още здравният министър. По думите му 50% от количествата ще отидат директно към личните лекари в цялата страна.

Доставките от „Астра Зенека“ ключови за връщането на „зелените коридори“

Ангелов съобщи още, че освен ваксините на „Астра Зенека“ през март се чакат дози и от „Пфайзер“. Следващият месец се чакат и ваксини от „Джонсън и „Янсен“, които Ангелов определи като „светлина в тунела“.

„Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина“, заяви здравният министър.

Вчера стана ясно, че „Астра Зенека“ няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

117 хиляди дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент за месец февруари, припомни Ангелов и продължи: Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки.

„Астра Зенека“ няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 хиляди дози до края на месец февруари, съобщи той.

В рамките на три дни водим изключително сериозни разговори с фирмата доставчик на всички нива.

„Намираме се в световна криза, трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. В рамките на два дни очакваме реакция и вземане на решения от бордове, европейски директори, които да вземат решение, че камионът за България ще тръгне. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. От фирмата казаха само, че производството на ваксини е процес с висока степен на сложност.Уважаеми представители на „Астра Зенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост и нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини. Ако във вашия корпоративен свят това е допустимо, на полето на медицината има само черно и бяло – хората или са живи, или са умрели. Нямаме нужда от подобен тип учтивост. Нека се спазват уговорките“, категоричен бе здравният министър.

 

Голяма част от страната минава към червената зона

От щаба признаха, че има тенденция за увеличаване на случаите, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните.

51% е заетостта на леглата за интензивно лечение, 47% – за неусложнени пациенти, докладва министърът.

България вече е 14-а в ЕС и пета на Балканите, отчете главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Само две области останаха в жълтата зона, останалите плавно преливат от оранжево към червено. Има преливане на по-висока заболеваемост в Перник, София, Враца, Плевен, посочи Кунчев.

Положителното е, че смъртността е в плато и числата се задържат.

Проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че леглата за лечение на ковид-пациент във ВМА, Пирогов и Окръжна болница са запълнени. По думите му заради някакво предпочитание от страна на пациентите, които са се насочили към тези здравни заведения. В останалите болници в столицата има достатъчно легла, успокои Мутафчийски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!