разходи Армения, Азербайджан

Глобалните военни разходи, движени отчасти от китайската военноморска експанзия, са достигнали рекордни нива през 2020 г. въпреки въздействието на пандемията от коронавируса и последвалото икономическо свиване. Това заявява британски мозъчен тръст днес в нов доклад, съобщава АФП.

Международният институт за стратегически изследвания (IISS) заяви, че военните разходи са достигнали 1,8 трилиона долара (1,5 трилиона евро) миналата година – 3,9% увеличение в реално изражение спрямо цифрите за 2019 г.

Базираният в Лондон мозъчен тръст заявява в годишната си публикация „Военен баланс“, че разходите са се увеличили, „въпреки пандемията от коронавируса и последващото свиване на глобалната икономическа продукция“

Съединените щати остават най-много харчещите за отбрана в света през 2020 г.,

твърди IISS, което представлява 40% от 738 милиарда долара в световен мащаб. За сравнение Китай харчи за отбрана 10,6% или 193,3 млрд. долара.

Военните разходи на Пекин са били движещата сила на растежа на общите разходи за отбрана на Азия и представляват 25% от разходите на континента през 2020 г.

Възходящата тенденция на Азия във военните разходи продължава и през миналата година, макар и с малко по-бавни темпове, отколкото през 2019 г.

„Няколко държави са коригирали своите бюджети за отбрана, за да пренасочат средствата към мерки за облекчаване на кризата или икономически стимули“, заявява IISS. „Обаче други просто са намалили или отложили планирания растеж на разходите, вместо да приложат съкращения“, се добавя в текста.

IISS също така подчертава китайската военна експанзия и значителния растеж на военноморския флот, отговор, отчасти обусловен от амбициите на Пекин в Южнокитайско море.

Общите европейски разходи за отбрана са нараснали с 2% в реално изражение през 2020 г., казва IISS.

Европейските членки на НАТО са продължили да увеличават военните разходи, продължавайки тенденцията, която се наблюдава всяка година от 2014 г. насам, след като възприятията за заплахи се изостриха след завземането на Крим от Русия. Повечето членове на НАТО обаче са все още далеч от целта да отделят 2% от своя БВП за отбрана до 2024 г.

През 2020 г. само 9 от европейските членове на алианса са изпълнили целта.

„Ангажиментът на ключови играчи да увеличат своите бюджети за отбрана през 2021 г. и след това, сигнализира за намерение да се избегнат съкращенията, последвали финансовата криза 2007-2008 г.“, се казва в доклада, позовавайки се на европейски държави като Великобритания, Франция, Германия и Италия.

През 2019 г. светът отбеляза най-големия регистриран ръст на военните разходи за едно десетилетие – 4% ръст – подхранван от съперничеството между големите сили и надпреварата за нови технологии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!