НАТО, Русия

Русия представлява заплаха за всички членове на НАТО. Това заяви говорител на Пентагона по време на брифинг. Стенограма от речта му беше публикувана на уебсайта на министерството на отбраната на САЩ.

„Русия представлява очевидна заплаха за всички съюзници в НАТО, включително за САЩ, използвайки военна сила за постигане на целите си“, отбелязва Пентагонът.

В изявлението се посочва, че САЩ възнамеряват да защитават собствените си интереси. Вашингтон също така ще принуди Москва да бъде „отговорна при безразсъдни и агресивни действия“.

„Виждаме желанието на Русия да подкопае сигурността и стабилността по света с авторитарния си подход. Виждаме това и в сътрудничеството й с Китай“, подчертава министерството на отбраната на САЩ.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът е готов както за конфронтация с Русия, така и за сътрудничество с нея. Той отбеляза необходимостта от поддържане на отношенията с Москва поради риска от възобновяване на надпреварата във въоръжаването. Независимо от това Столтенберг смята, че диалогът с Русия трябва да се води твърдо и от позиция на силата.

На свой ред говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че НАТО открито се намесва във вътрешните работи на Русия с цел политическо и икономическо възпиране, използвайки както санкционни механизми, така и политически провокации

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!