Русия, ядрена ракета

Русия е повяхваща сила, но все пак е опасна и блокът на НАТО трябва да се изправи срещу нея решително, приятелски и без опити да се върне към сътрудничество с Москва, затваряйки си очите за проблемите – това се посочва в нов доклад за стратегията на НАТО за следващия десет години, обобщава Би Би Си.

„По икономически и социални стандарти Русия е повяхваща сила, но тя показа, че е способна на териториална агресия и вероятно ще остане основната заплаха за НАТО през следващото десетилетие“, се казва в публикувания във вторник доклад, изготвен от група експерти от различни страни от НАТО с председател бившия германски министър на отбраната Томас дьо Мезиер и бившият заместник-държавен секретар на САЩ Уес Мичъл.

Авторите на доклада предлагат да се засилят способностите на НАТО за противодействие на заплахите от Русия, да се разшири сътрудничеството с Украйна и Грузия, които желаят да се присъединят към НАТО, а също така да бъдат готови за по-строги санкции срещу Москва.

Новият доклад

Докладът е съставен за ръководството на НАТО като част от дискусия, инициирана от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг относно стратегията на НАТО за следващите десет години, до 2030 г.

„Ще продължа консултациите /относно стратегията на алианса и съдържанието на доклада/ с гражданското общество, парламентаристите, младите лидери, частния сектор и, разбира се, съюзниците в НАТО. След това ще подготвя препоръките си към лидерите на НАТО за срещата им през следващата година“, каза Столтенберг във вторник на пресконференция след първия ден от срещата на външните министри на алианса.

Авторите на доклада напомнят, че последната „Стратегическа концепция на НАТО“, публикувана през 2010 г., си поставя за цел стратегическо партньорство с Русия, докато Китай изобщо не се споменава. Оттогава всичко се е променило, пишат експертите: първо, Русия отхвърли поканите от Запада за партньорство, и второ, Китай се превърна във водеща сила и започва да застрашава интересите на страните от НАТО.

В този нов доклад от 67 страници Русия се споменава 101 пъти, а Китай 104.

Вярно е, че авторите все още поставят Русия на първо място – защото, както обясняват, тя е наблизо и представлява непосредствена заплаха за членовете на алианса.

В доклада са изброени предишни твърдения на НАТО по отношение на Русия, по-специално, че тя „незаконно и неправомерно анексира Крим и нахлу и окупира част от Източна Украйна“, продължава да окупира част от международно признатата територия на Грузия и да пречи на сближаването на Грузия и Украйна с НАТО, увеличава военното си присъствие в Балтийско море, Черно море и Арктика и като цяло „търси хегемония над своите владения от съветския период“.

Освен това авторите напомнят за оттеглянето на Русия от договорите за контрол на оръжията и използването на химически бойни агенти на територията на страни от НАТО (има се предвид отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания, но имената им не са посочени).

Експертите препоръчват на НАТО да продължи и да развива т.нар. „политика в два коловоза“ спрямо Русия, тоест да се противопоставя твърдо на заплахите от нея, но и да насърчава опитите за намаляване на напрежението, ако Москва ги предприеме.

Динамично затягане на санкциите

„Алиансът трябва да обсъди динамичен модел (на поведение), при който ще предприеме стъпки, които увеличават цената на агресивното поведение на Русия (например координирано затягане на санкциите, вместо просто тяхното удължаване, в зависимост от поведението на Русия, разобличаване на тайните действия на Русия в Украйна и т.н.) и в същото време подкрепяме помирителни политически жестове, насочени към контрол на оръжията и мерки за намаляване на риска „, се казва в доклада.

Авторите също така напомнят за „хибридните“ заплахи от Русия, включително в информационната сфера и киберпространството, и предлагат НАТО да провежда срещи на политици, военни, експерти и общественици по тази тема много по-често и по-редовно.

Експертите, работили по доклада, подчертават, че в новата международна атмосфера на обновената геополитическа конфронтация НАТО трябва да запази и укрепи вътрешното си единство.

„НАТО критично се нуждае от политическо единство по приоритетни въпроси поради мащаба на заплахите, особено пред едновременното геополитическо и идеологическо предизвикателство от Русия и Китай“, се казва в доклада.

Пожелания за сближаване

Експертите не казват как на практика да се постигне това единство, а само призовават страните от алианса да бъдат лоялни към демократичните принципи и съюзническите ангажименти, да изпълняват обещанията си по отношение на военните разходи и също така да се въздържат от използване на вето по егоистични причини.

Докладът не дава конкретни примери, но „Ройтерс“ напомня, че Унгария по едно време блокира плановете за разширяване на сътрудничеството на НАТО с Украйна, а Турция – с Израел.

През последните години мнозина в алианса смятат действията и изявленията на американския президент Доналд Тръмп и турския президент Реджеп Тайип Ердоган за заплаха за единството на НАТО, но тези държави и лидери не са пряко посочени в доклада.

Призовавайки за единство, авторите на доклада предлагат също така да се направи така, че членовете на алианса да могат да действат, ако е необходимо, дори ако не се удаде постигането на единство.

„НАТО трябва да създаде по-структуриран механизъм за изграждане на коалиции в рамките на съществуващите структури на алианса. Целта на това е да се позволи на съюзническите страни да провеждат операции под егидата на алианса, дори ако не всички съюзници искат да участват в тези операции“, посочват авторите на доклада.

Генералният секретар на НАТО има за цел да превърне документа в една от основите на стратегията на алианса за следващите десет години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!