Барние
на снимката: главният преговарящ от името на ЕС за Брекзит Мишел Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние предупреди, че не може да гарантира, че ще сключи търговско споразумение с Великобритания, съобщи АФП. Според него следващите няколко дни ще бъдат решаващи.

„Бързо наближаваме момент на приключване на преговорите за Брекзит с или без сделка. В Лондон продължават интензивни преговори, но до тази сутрин все още не е ясно дали преговарящите могат да преодолеят пропуските по въпроси като равни условия, управление и рибарство“ каза Барние.

Дипломати заявиха, че главният преговарящ на ЕС смята, че резултатът от осеммесечните преговори ще бъде решен през следващите няколко дни, вероятно късно в четвъртък или петък.

Служителите на Обединеното кралство също са съгласни, че следващите няколко дни могат да бъдат решаващи. Европейски дипломат разкри, че е имало „разочарование“ сред пратениците на страните членки и че „засега все още няма постижение“.

„Към днешна дата не можем да кажем дали ще има споразумение или не“, добави дипломатът.

Ранното сутрешно изявление на Барние дойде, след като някои държави-членки – по-специално Франция и Нидерландия, изразиха опасения, че преговорният екип на ЕС отстъпва твърде много на исканията на Великобритания.

„Това беше предимно урок за сдържане на нервите в Париж и другаде и за успокояване на държавите-членки, че екипът Барние ще продължи да защитава основните интереси на ЕС, включително в областта на рибарството“, каза трети дипломат.

Преодоляване на разделението

Барние говори с представители на ЕС-27 чрез видеовръзка от Лондон, където той е в интензивни разговори с британския си колега Дейвид Фрост и техните екипи.

Липсата на споразумение би довела до дълбоки икономически смущения между двете страни в момент, когато европейската икономика вече е дълбоко в спад поради Covid-19.

Основният източник на разногласия е това как да се установи някакво съответствие между ЕС и Обединеното кралство по отношение на здравните, трудовите и екологичните разпоредби, като същевременно се гарантира новосъздадения суверенитет на Великобритания. Освен това няколко държави са особено притеснени от съдбата на риболовния достъп до британски води за европейските рибари, като Великобритания иска да запази строг контрол.

Евентуалната сделка трябва бъде подложена на ратификация от страните-членки на ЕС, както и от британския и европейския парламент – процес, който ще започне след около две седмици на превод и правен контрол. Бързият напредък е от съществено значение, каза германският евродепутат Дейвид Макалистър, след видеосреща на европейските парламентаристи с Барние.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!