Около 2000 абитуриенти се събраха пред Националния исторически музей в София, където си заформиха голям купон, въпреки забраните на властите и многократните опити на полицията да ги изгони.

Там се разрази истински купон, придружен от форсиране на двигатели на мотори и автомобили, дрифт, цветни димки и конфети, и естествено музика, която излизаше от колони, захранвани от акумулатори.

От колите гърми чалга, дванадесетокласниците вече са махнали маските, някои от тях са видимо почерпени.

По-рано абитуриентите бяха пред „Александър Невски“, но полицията ги изгони.

Въпреки, че правителството направи изключение за зрелосниците и им позволи да се „изпратят“ без да имат бал, днес дванадесетокласниците възроптаха срещу държавата.

 

Ивайло Виденов от 153-то училище твърди:

„Дразни ме отношението на държавата, особено към футболните клубове. За мен не е правилно да налагат чужденци, а смятам, че трябва да залагат на своите. За сега оставам тук, но ако получа добра в чужбина – отивам. Там е истината, тук много трудно се случват нещата“, смяна Виденов.

Ванеса Гетова, която е от 2 СУ пък сподели, че се е почувствала обидена от факта, че абитуриентите са били изгонени от площада пред „Александър Невски“ и добави, че е кофти да си абитуриент по време на пандемия, но е щастлива, че въпреки всичко са успели да се организират и да се съберат.

„Предстоят много важни кандидатстудентски изпити в Медицинския университет и стискам палци да ги взема. Мечтая да уча стоматология. Кариера тук в България, защото който иска да успее тук, не в чужбина. Много хора казват, че в България няма късмет, но това не е така“, убеддена е Ванеса и подчертава, че това, което гони младите хора от родината, е липсата на работни места.

Малко по-късно, полицията изгонени зрелостниците и от там, и ги призова да се приберат по домовете си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!