Христо Казанджиев
на снимката: енергийният експерт Христо Казанджиев

Истината е безспорна, и всички я знаем, че проблемът за България е господстващото положение на „Лукойл“ на пазара за горива. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ енергийният експерт Христо Казанджиев:

„Така че нищо няма да се промени с това, че държавата ще стане един дистрибутор на горивата на „Лукойл“ и „смокинов лист“ за безобразията, които прави тази компания в България.”

По думите му със създаването на Държавна петролна компания, правителството „явно признава, че нейните регулаторни органи…загърбват задълженията си съвсем съзнателно”.

„Визирам Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и редица държавни институции, които имат функция да контролират този пазар по цялата верига на действие и не си вършат работата. Така че реално държавата, с това, което предприема, въвежда един нов дистрибутор на горива от този монополен доставчик, защото тя няма откъде и как да доставя самостоятелно горива в големи количества, освен през съществуващите пунктове. Имам предвид терминалите от „Нефтохим“ /Бургас/ и, разбира се,  Русе -Гюргево – един вход, който е с ограничен капацитет”, обясни още Казанджиев..

На въпрос защо толкова години КЗК не успя да види монопола на пазара на горива, енергийният експерт отговори:

„Комисията няколко пъти през тези близо 10 години с свои доклади установява определени нарушение от страна на „Лукойл“ и други компании, преди всичко от „Лукойл“. Последното беше от 2015 година, когато започна задълбочено разследване за господстващо положение на пазара, изразяващо се в това, че цените на едро в България са по-високи от тези, на които продава „Лукойл“ в съседните страни. Разследването така и отмря – нищо не е направено. Ако трябва да бъдем коректни, струва ми се, че това е по-скоро политическа воля на правителството, отколкото на КЗК, защото умът не ми го побира, че една комисия, независимо че се декларира като независима, би направила нещо в разрез с политиката на правителството. Всички знаем, че „Лукойл“ от много години се ползва от много силна политическа протекция”.

Цялото интервю с енергийния експерт Христо Казанджиев очаквайте УТРЕ в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

Колко печели „Лукойл“ на литър може да прочетете в интервюто на ДЕБАТИ.БГ с енергийния експер Васко Начев ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!