Изнесените от НСИ данни за вноса и износа на България за първото тримесечие на годината показват недвусмислено, че българската икономика и износът ѝ, от който тя печели, са ясно ориентирани към страните от Европейския съюз и Турция.

Структурата на вноса обаче показва една изключителна диспропорция и това е вносът е от Русия, който е 6 пъти по голям от износа за тази страна. Това се дължи на практически колониалната зависимост на България от Русия, по отношение на вноса на горива и продукти, свързани с енергетиката – нещо странно и необяснимо за страна от Европейския съюз.

Германия е най-големият търговски партньор на България и през първото тримесечие на 2020г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт, публикувани на 13 май 2020г.

Износът на български стоки към Германия се равнява на 1 486,8 млн. лева, а вносът – 1 218,7 млн. лева. И ако тук търговското салдо е положително в размер на 268,1 млн. лева, то при голяма част от другите търговски партньори е отрицателно.

Затова в материала ще отделим търговските партньори по внос и износ:

ИЗНОС ОТ БЪЛГАРИЯ

Както стана ясно, че български стоки на най-голяма стойност пътуват за Германия. Вторият най-голям икономически партньор на България по отношение на износа е Турция – 986,5 милиона лева.

В топ 5 попадат още Румъния, Италия и Гърция.

В таблицата ще видите към кои десет държави пътуват български стоки на най-голяма стойност.

износ

 

ВНОС В БЪЛГАРИЯ

Русия е най-големият вносител на стоки в България, на стойност 1 226,2 милиона лева. Като отрицателното салдо е в размер на 1 024.2 млн. лева, защото в Русия влизат български стоки на стойност 213 милиона лева. Изводът е, че руската икономика печели много повече, отколкото България чрез негативния търговски баланс или по-конкретно – 1 милиард.

внос

Тоест, България печели много повече, изнасяйки стоки за държави от Европейския съюз, Китай и съседите ни – Румъния, Турция и Сърбия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!