Няма забрани за червения байрак със сърп, чук и петолъчка. Снимки: БТА

Йорданка Фандъкова забрани „Безсмъртния полк“ в София, но българските русофили и путинисти нямат задръжки. Те си го измаршируваха, напук на кметската заповед.

Провеждането на шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, съобщиха от Общината. Въпреки това организаторите и участниците се събраха на пл. „Св. Ал. Невски“ и потеглиха към паметника на съветската армия.

За да не се допусне конфронтация между групи граждани и нарушаване на обществения ред, провеждането на несъгласуваното шествие „Безсмъртен полк“ се прекратява. Съгласно разпоредбите на Закона за събранията, митингите и манифестациите при прекратяване на мероприятието, участниците са длъжни да се разотидат, а полицията да предприеме необходимите действия за непровеждане на шествието, казаха от Столична Община. Дали някой обърна внимание? Не.

Петър Пандурски, заместник-председател на Съюз на ветераните от войните, обеща пред журналисти, че няма да затварят улици, а шествието ще се движи само по тротоарите. Случи ли се това? Не. Тълпата потегли от „Св. Александър Невски“ към т.нар. МОЧА и мина по бул. „Цар Освободител“ наравно с колите.

Според организаторите в мероприятието тази година са се включили все патриотични формации: Координационен съвет на руските съотечественици в България, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Движение „Че Гевара“, Български антифашистки съюз, Съюз на ветераните от войните, Национално движение „Русофили“, Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД, Фондация „Устойчиво развитие за България“, Сдружение „Александър Невски“, Съюз на българските журналисти, Форум „България-Русия“, Национално сдружение „Заедно с Русия“ и много други. Не липсваха и „дежурните“ лица от БСП – шефът на столичната организация и общински съветник Иван Таков, както и Борис Цветков.

Закичен със символ на агресора Русия, Борис Цветков от БСП развява червеното знаме.

„Безсмъртен полк“ бяха посрещнати пред паметника на съветската армия от групи националисти формации. Стигна се до размяна на обиди, но полицаи направиха жива верига и физическият сблъсък се размина.

Млади български националисти искат нещо логично за центъра на столицата си.

Нямаше как обаче да се размине без натрапчивото руско присъствие у нас под формата на посланичката Елеонора Митрофанова, която лично дойде на МОЧА. Дори записа деветомайско послание, което разпространява чрез фейсбук профила на посолството. В него Митрофанова установява, че днес в Украйна, Полша, Чехия и Прибалтика „се внедряват нацистки практики“.

Поради удивителната способност на пропагандата да обръща нещата с хастара навън, публикуваме изцяло посланието й. Ако някой е забравил, да напомним – Русия нахлу в Украйна, за да я „денацифицира“.

Изглеждаше, че урокът, даден на човечеството от Втората световна война и платен с милиони животи, трябваше завинаги да защити света от нацизма. Но желанието за пренаписване на миналото, късата историческа памет и политическата сервилност свършиха работата си. Сега отново виждаме, как в страните, някога се намирали под игото на фашистка Германия – в Украйна, прибалтийските държави, в Полша и Чехия – се внедряват същите нацистки практики. Там отново се провъзгласява, че един народ е по-добър от друг, съучастниците на нацистите се обявяват за герои, а преследването на несъгласните се превръща в подвиг.

И още:

Ръководството на Русия многократно е заявявало: няма да допуснем възраждането на „кафявата чума“. Нашият дълг към нашите предци е да защитим света такъв, какъвто те го защитиха през 1945 година. Ще продължим да работим за изграждането на справедлив световен ред, основан на взаимно уважение и равенство на народите. Няма да дадем на никого да обижда хора, които са руснаци по дух, и няма да позволим да ни бъдат наложени някакви „правила“.

А също така:

За страната ни не е нещо ново да върви по своя собствен път, ако се наложи – да се изправя с оръжие в защита на Родината си. Така винаги е било и винаги ще бъде.“

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук