Две от най-големите европейски икономики са на прага на нов локдаун, заради непрекъснато увеличаващия се брой случаи на заразяване с коронавирус.

От петък хората във Франция ще имат право да напускат дома си единствено при неотложност – да отидат на работа или по медицински причини.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че втората вълна настъпва много по-яростно от първата, което налага нов подход за справяне с кризата.

Междувременно Германия предприема „мек локдаун”. Мерките са много по-леки, отколкото във Франция, но също засягат много хора. Германия затваря ресторантите, фитнесите и театрите, обяви канцлерът Ангела Меркел.

В цяла Европа случаите на коронавирус се увеличиха рязко през последните дни, включително и във Великобритания. В сряда на острова починаха 321 души, а новите случаи са 24 701.

Ново проучване във Великобритания показва, че всеки ден 100 000 души се заразяват.

Във Франция смъртността е по-висока, отколкото беше през април. В сряда починаха 244 смъртни случаи, а потвърдените случаи бяха 36 437.

Германските здравни власти съобщиха, че през последните 24 часа починалите са 89 души, а новозаразените са 16 774.

Как се стигна дотук?

Първата вълна на коронавируса през пролетта удари Европа много силно. Италия, Испания, Франция и Великобритания бяха сред най-пострадалите държави. Във всички тях бяха предприети сериозни рестриктивни мерки, но въпреки това болниците изнемогваха.

В началото на лятото мерките в някои страни бяха отхлабени, а несъществени магазини, баровете и ресторантите отново отвориха врати. Възобновено бе и пътуването. През август случаите отново тръгнаха нагоре, но ситуацията се влоши сериозно през последните седмици. Държавите, които не пострадаха особено много по време на първата вълна, като Чехия и Полша, този път не останаха подминати. Експерти предупреждават, че ситуацията се влошава.

Какво правят Франция и Германия?

В телевизионно обръщение в сряда, Макрон обяви новите мерки. Французите ще трябва да попълват формуляри, когато напускат домовете си, за да удостоверят причините, поради които това се налага. Забранени са социалните събирания.

Администрациите и фабриките обаче продължават да работят. „Икономиката не трябва да е в колапс”, каза президентът на Франция.

Междувременно Меркел заяви, че трябва да се действа незабавно и призова за общи усилия от всички хора, „за да се справим с вируса”.

Макар че Германия засега държи ниски нива на разпространение на вируса, в сравнение с другите европейски държави, правителството реши да действа превантивно.

„Здравната ни система все още може да се справи, но разпространението на коронавируса се ускорява и скоро обстановката може да се промени”, каза Меркел.

Частичният локдаун ще е в сила в Германия от 2 ноември до 30 ноември.

Баровете и ресторантите не могат да посрещат клиенти на място, но могат да доставят храни. Училищата и детските градини остават отворени. Събиранията на големи групи от хора се ограничават до максимум 10 души.

Ситуацията в останалата част от Европа?

Не всички държави в Европа предприемат ограничителни мерки. Италия, която беше епицентър на заразата през пролетта, вече обяви нови рестрикции, които ще са в сила за 1 месец. Баровете и ресторантите ще затварят за посетители в 18:00 часа, но след това ще могат да правят доставки по домовете. Фитнесите, басейните, театрите и кината затварят, но музеите остават отворени. Забраняват се сватбените тържества, кръщенетата и погребенията. Училищата и някои бизнеси продължават да работят.

Испания въведе нови ограничения на 25 октомври, като правителството обяви извънредно положение. Хората във всички области, освен на Канарските острови, нямат право да напускат домовете си от 23:00 до 06:00 часа.

Бързо се покачва броят на заразените във Великобритания, но правителството отказва да въведе нова национална карантина. По-рано този месец правителството обяви тристепенна система на затягане на правилата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!