заведение коронавирус

У нас влизат в сила новите по-строги мерки за борба с коронавируса. Затварят се нощните заведения, в ресторантите трябва да има по-голяма дистанция между клиентите, а гимназистите и студентите минават на дистанционно обучение.

За срок от 14 дни се преустановяват присъствените учебни занятия за учениците от 8 до 12 клас. В домашни условия дистанционно ще се обучават около 260 хиляди ученици в класовете от 8-и до 12-и. Новите правила важат и  за университетите в страната. Учениците от 1 до 7 клас включително  ще продължат присъствен учебен процес с изключение на училищата, на които е издадено разрешение за обучение от разстояние в електронна среда от министъра на образованието и науката.

Затварят всички нощни заведения

Кината и театрите ще работят при заетост от 30% на залите, а нощните заведения се затварят в цялата страна.

Колективните и индивидуални спортни мероприятия на закрито и открито ще се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, където са предприети много сериозни мерки за безопасност.

Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови и образователни центрове и занимални. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование.

Провеждането на конференции и обществени мероприятия се допуска при участие на не повече от 30 души.

На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение.

Новите мерки са в сила до 12 ноември.

Собствениците на нощни заведения, спортни клубове, частни школи, организатори на изложения и пациентски организации изразиха недоволство от новите ограничения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!